Toonmoment Hacking Wagner

Praktisch

Op 23 maart 2023 om 14u00 zullen Ioana Mandrescu en Kjersti G. Andvig een eerste voorsmaakje geven van dit bijzondere project.

Let op!

Het toonmoment zal doorgaan in de kerk van Boseind.
Sint-Jozefskerk, De Kentings 15, 3910 Pelt

Ben je er graag bij? Geef dan hier even een seintje.

Over Hacking Wagner

Hacking Wagner is een meer-kanaals geluidsinstallatie die Richard Wagners opera Die Meistersinger von Nürnberg wil nabootsen met behulp van vooraf opgenomen samples van menselijke spraak. Het uitgangspunt is de stem van Wikileaks-oprichter Julian Assange, maar de volledige cast bestaat uit 30 verschillende mensen. De gesampelde stem van Assange vormt het hele orkest en een van de zeven hoofdpersonages. De rest van de cast, solisten en koren, wordt vervangen door andere beroemde en voor het verhaal relevante personen.

Het oorspronkelijke stuk gaat over een jongeman die het gezag uitdaagt, in naam van de passie. De hoofdpersoon van de opera, Walter, is brutaal en naïef, sommigen zullen zelfs zeggen arrogant, en denkt een heel systeem te kunnen overwinnen door de gevestigde regels te breken. Niet anders dan onze hoofdpersoon, Assange. Alsof hij door de misdaden van enkele van ’s werelds machtigste staten bloot te leggen en aan te dringen op het recht van het publiek op toegang, ook dacht dat hij letterlijk de hele wereld kon veranderen. De geopolitieke en pers-ethische gevolgen van Wikileaks en de huidige situatie van Assange hebben ernstige vragen opgeroepen over de vrijheid van meningsuiting en de idealen van de Verlichting. Idealen die lang fundamenteel zijn geweest voor de identiteit van het Westen – zijn nu weer in het spel. Wagner en Assange zijn allebei mensen met wie velen een ambivalente relatie hebben en die in sommige kringen nog steeds als zeer controversieel worden beschouwd. Niettemin hebben beiden baanbrekend werk verricht op hun respectieve gebieden en belangrijke bijdragen geleverd aan het grotere “menselijk archief”. Intellectueel, muzikaal en politiek. Gemeenschappelijk voor beiden is dat hun werk deels is overschaduwd door hun persoon en kritiek, die niet altijd terecht is geweest. Beiden kunnen ook op verschillende manieren worden gelezen als ‘belichamingen’ van komende verschrikkingen.

Ten slotte is het stuk Wagners enige komedie, wat duidelijk tot uiting zal komen in de keuze van de hedendaagse personages en het verhaal dat tussen hen ontstaat.

Alle elementen van de opera worden vervangen door geluiden, woorden en zinnen. Het stuk bestaat uit 21 verschillende instrumenten, 60 leidmotieven (melodieën die gedurende het hele stuk herhaald worden), 6 verschillende koren en 7 hoofdpersonages.

Om de noten voor de instrumenten te vervangen, maken we toonschalen op basis van medeklinkers gevolgd door een klinker. Voor sommige scènes zullen we ook toonladders maken die nummers, gelach, plaatsen, namen, enz. gebruiken. In de huidige fase gebruiken we ongeveer 20.000 unieke clips.