OORtreders 2018 Festival voor kunst met geluid ‘Say Something!’

OORtreders 2018 | Festival voor kunst met geluid
‘Say Something!’

 

 

20 oktober – Provinciaal Domein Dommelhof, Neerpelt

OORtreders Festival is een dag bosduinen doorheen avontuurlijke muziek en geluidskunst van jonge, opkomende makers op bijzondere locaties in de Limburgse kanaalzone. In het licht van de schouwburg of de schaduw van het bos, is het festival met meer dan 25 concerten, performances en klankinstallaties de ideale luisterplek voor al wie houdt van onbekend terrein. Deze tweede editie staat in het teken van muzikale signalen: Say Something!

Het festival brengt kunstenaars uit binnen- en buitenland samen met één gemeenschappelijke focus: geluid. Hoe kan geluid als medium dienen om buiten de grenzen van een discipline te treden? OORtreders is Afrikaans voor overtreders. OORtreders dwalen rond op verboden terrein of in niemandsland, ver weg van de platgetreden paden.

‘Say Something!’

Deze tweede editie van OORtreders Festival focust op communicatie via geluid en muziek. Wat kunnen we vertellen met klank? Wanneer schieten woorden tekort en zegt muziek meer dan taal? Het programma verkent verschillende muzikale mogelijkheden voor het uitwisselen van eenvoudige en meer complexe geluidssignalen. Uit de verte, weerkaatsend in de publieke ruimte of zachte, bijna onhoorbare boodschappen: akoestische en digitale signalen krijgen verschillende vormen en betekenissen. Het programma brengt een selectie van bestaand en nieuw werk samen en plaatst ze tegenover elkaar. Van het primitieve geluid van twee stenen die mekaar raken tot het complexe netwerk van signalen, waarin mensen als wandelende antenne’s in continue interactie zijn met elkaar en met hun omgeving. Tussen voorstelling en wandeling bevraagt het programma communicatie vandaag en gaat op zoek naar nieuwe verbindingen.

OORtreders expo 19-21 Oktober 

Tijdens het OORtredersweekend loopt er een gratis parcours met klankinstallaties doorheen Klankenbos, Europa’s grootste museum voor klankkunst in openlucht. Enkele kunstwerken op het festival gemist? Blijf een dagje langer bosduinen en geniet al wandelend van het werk van verschillende internationale artiesten op je route.

Raadpleeg hier het volledige programma.

OORtreders is een Festival van C-TAKT en Musica met de steun van de Vlaamse Overheid, Provincie Limburg, Dommelhof, CC Palethe en Neerpelt.