OORtreders 2018: Quixtet & ChampdAction

The Well Tempered Circle/ Four Studies in Spatialised Phasing (2018)

OORtreders 2018 – 20 oktober ━ 20.45 uur Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt

De mens spreekt sedert ongeveer 100.000 jaar, maar maakt al meer dan 200.000 jaar muziek. Die allereerste muziek was ritmisch van aard: we klopten stenen tegen elkaar en luisterden naar het ritme van ons hart terwijl we in Eden naar het blauwe monochroom van de hemel keken. De hartslag heeft een zeer specifiek ritme: 60 hartslagen per minuut is een vorm van een menselijke invariant. Deze menselijke invariant over alle culturen heen is een onderwerp dat Stefaan Quix na aan het hart ligt. Ook in eerder werk werkte hij rond dergelijke fenomenen: primaire kleuren, het octaaf, het oerritme, eigenlijk zijn het allemaal fysiologische fenomenen die een culturele weerslag hebben.

Met ‘The Well Tempered Circle’ maakt Quix een voorstelling over deze eerste, “primitieve” ‘beats’ en hun technologische evolutie, uitgevoerd door 8 percussionisten die het publiek omringen. De percussionisten worden gesynchroniseerd via 8 hoofdtelefoons die ieder een individuele, van alle andere verschillende ‘click track’ krijgen. Het resulterende, nochtans gecomponeerde, klanklandschap doet denken aan een massa krekels op warme dag in het zuiden. Neem plaats in het midden van een cirkel van geluid, sluit je ogen en laat je volledig onderdompelen in een gespatialiseerd klanken-universum.

Meer info:

Quix
ChampdAction
vnk Percussion

Concept, muziek en muzikale leiding: Stefaan Quix
Het Quixtet zijn: Aya Suzuki, Rubén Martines, Birgit Eecloo, Wim Pelgrims, Jacob Vanneste, Simon Florin, Jelle Van Dooren, Simon Decraene, Andrés Navarro Garcia, Jelle Proost.
Productie: ChampdAction
Coproductie: deSingel, Festival van Vlaanderen Kortrijk, Q-O2
Stefaan Quix is huisartiest bij het ontwikkelings- en productieplatform ChampdAction.
Met dank aanVNK Percussion