In residentie: Joost Van Duppen

In dit project onderzoekt Joost Van Duppen wat stilte kan bieden als ecosysteemdienst en wat het ons kan vertellen over de klimaatverandering. Hij luisterde daarvoor naar de verschillende aspecten in stilte gebieden in Europa, die vaak in grensgebieden liggen en waar vooral vogelgeluiden het klanklandschap kleuren. Het is de klankafdruk van de huidige ecologische situatie.

Om dit beter te begrijpen volgde hij de vogelmigratie en heeft hij telkens het ochtendkoor van deze plaatsen bijgewoond en opgenomen. Dit vanaf de eerste lente dag, wanneer de kerselaars floreren. Eerst in Normandië (FR), daarna in het Zoniënwoud bij Brussel (BE), de Oder delta op de grens met Duitsland en Polen (DE/PL), Skagen (DK) waar Noord- en Oostzee elkaar ontmoeten, het mysterieuze Finnskogen op de grens van (NO/SE) en net na de gele gors kwam hij in juni aan in Abisko.

Gedurende de residentie wil hij voor de voorstelling Dawn in Dusk experimenteren met deze opnamen en de elementen op verschillende manieren terug samen brengen door spatialisatie en instrumentatie. Daarnaast werkt hij aan zijn piloot project Early Ears, dat de verandering van het klanklandschap toegankelijk moet maken voor een breder publiek door dit continue te streamen.

Dawn and Dusk wordt als try out getoond op donderdag 06 oktober 2022 en later op OORtreders gedurende het symposium van het Collectief Publiek Geluid. Early ears zal zijn tweede intrede nemen gedurende het OORtreders festival.

In collaboration with C-TAKT, Musica Impulse Center for Music, Natuurpunt and the Swedish Polar Research Secretariat (SE). Special thanks to Skagen Bird Observatory (DK), Locusonus (Acoustic Commons, FR) & Soundtent (UK).