In residentie: Emi Kodama

My grandparents’ karaoke system gleams in the half dark. It has the look of how the future was imagined in the nineties. Why not, you think to yourself. You turn on the TV and scroll through the menu. There are hundreds of choices. You switch on the mic.

In deze voorstelling nodigt Emi Kodama gasten uit om zich te verzamelen rond een kotatsu, een lage Japanse tafel gedrapeerd met een deken die op de grond hangt. Ze gaan op kussens zitten en stoppen hun benen onder de hoes om warm te blijven. Veel Japanse huishoudens hebben er ‘s winters een in hun woonkamer staan.

Terwijl we rond de tafel gaan zitten, zal Emi een verhaal vertellen dat het zitten en verschillende zitmogelijkheden in je huis als uitgangspunt neemt om te kijken hoe we onze leefruimte bewonen. Door haar ervaring met het opgroeien in Canada in een Japans gezin, reflecteert zij op de manieren waarop onze omgeving onze persoonlijkheden vormt en vice versa. Emi kijkt ook naar de mate waarin ons ruimtegebruik uit noodzaak of persoonlijke voorkeur is en hoe dit wordt beïnvloed door cultuur.

Het verhaal dwaalt door het huis van haar oma in Japan, haar huizen in Canada en België, en nodigt je uit om je de bezienswaardigheden en geluiden van elke plek voor te stellen. Onderweg moedigt ze je aan om plaatsen te onthouden en daar te blijven hangen. Zo versmelten onze ervaringen en creëren we samen de verhaalwereld.