In residentie: Ine Claes

Ine Claes komt in residentie bij C-TAKT. In seizoen ’20-’21 focust stemkunstenares en choreografe Ine Claes op muzikale ontwikkeling. Zij houdt onder andere een onderzoek naar vocale akoestische loopsystemen. Herhaling en looping is altijd een kenmerk geweest van Ine’s vocale en klankwereld. In dit onderzoek besloot ze rond dit ene eenvoudige idee van de vocale loop te werken en het vanuit verschillende perspectieven tot in de kern te onderzoeken. In dit onderzoek gaat ze verschillende texturen bepalen als mechanische / industriële stemgeluiden, wartaal, zang, tekst… en creëert diverse sonore landschappen door de focus van de vocalist te verleggen, van minimalisme tot eclecticisme tot dense groove. Voor het vocale onderzoek nodigt ze verschillende vocalisten uit als Maja Jantar, Lynn Cassiers, Justine Maxelon en Sander De Winne en wil ze in de nabije toekomst een project uitbouwen met puur stem, LOOPWORK#3.

In LOOPWORK#2 brengt ze de stem in relatie tot percussie en drums. Samen met percussionist/drummer Mathieu Calleja gaat ze hier loopsystemen van stem en percussie onderzoeken, welke relaties deze aangaan en wat voor sonore landschappen deze twee instrumenten creëren, in LOOPWORK#3 gaat ze de wereld van de noise muziek aftasten.

Dit ’20-’21 traject wordt ondersteund door nadine, workspacebrussels, QO-2, Netwerk Aalst, C-TAKT, CC Berchem en Cas-co/30CC.