In residentie: Kasper Vandenberghe/MOVEDBYMATTER

Het publiek betreedt een grote verlaten industriële ruimte. Het is onvruchtbaar; geen zicht of vlekje op de prestatie die zich belooft te ontvouwen in deze overweldigende ruimte met hoog plafond. Ze zijn druk bezig met het plaatsnemen, het afronden van gesprekken die buiten zijn begonnen, glimlachend naar de persoon naast de stoel, het scrollen door de laatste feeds aan de telefoon – een gevoel van griezeligheid vermengd met een vleugje angst vult zich terwijl iedereen wacht op de show. begin. En plotseling, helemaal aan het uiteinde van de ruimte, zie je een drone – 4,5 meter hoog in de lucht. Was het er vanaf het moment dat we binnenkwamen? Is het net aangekomen? Heeft het ons al die tijd gefilmd?

Dit is hoe de circusvoorstelling DAR begint, waarbij de primaire emotie van angst in al zijn subtiliteiten wordt uitgepakt om het publiek mee te nemen op een reis om de uiteenlopende menigten van angst te ervaren en er getuige van te zijn, variërend van onbehagen-ongemak-angst-paniek tot verlammende terreur.

MOVEDBYMATTER startte begin 2022 de onderzoeksfase van dit project, waarbij thema’s mannelijkheid en oorlog met reflectie op de emotie angst als eerste uitgangspunten werden genomen. Uit deze onderzoeksfase kwam het woord ‘dar’, wat in het Nederlands ‘mannelijke bij’ betekent. Het Nederlandse woord ‘dar’, vertaald in het Engels, is drone.