In residentie: Charlotte Goesaert

Tijdens de residentie in Dommelhof gaat Charlotte Goesaert de verschillende installaties van de voorstelling whatchamacallit voor het eerst samenbrengen zowel technisch als artistiek. Daarbij gaan ze het bewegingsmateriaal uitdiepen en uitwerken. Ze doen met het interne team van whatchamacallit een eerste ‘doorloop’ op 8 september 2022.

whatchamacallit, een op de 19e-eeuwse freakshows geïnspireerde performance-expositie van mensen. Geen freaks als sensatie, vertier of reclamebord, geen kunstjes of trucjes, maar vijf spelers die hun lichaam inzetten als kunstobject, kijkobject, machtsobject en lustobject. In een tijd van constante digitale zelfprofilering vragen we ons af: hoe gebruiken we en zetten we ons lichaam in om geliefd te zijn of om te slagen? Hoe gaan we om met de objectificatie van ons lichaam en wat voor invloed heeft dat op ons als mens?

Het theater wordt omgetoverd tot een museale setting: een landschap van verschillende installaties van lichamen, soundboxen en schermen. Geen klassieke tribune. Je kiest zelf wie jouw blik naar zich toetrekt, als een soort live Instagram.

In whatchamacallit ervaren we de sterke drang om fragiliteit en wat we normaal willen verstoppen, bloot te geven. Met humor en rauwheid gaat deze voorstelling op zoek naar de ultieme intimiteit en menselijkheid tussen spelers en publiek. De voorstelling speelt op spannende balans van op je gemak zijn en de vraag ‘mag ik mijn ogen over jouw lichaam laten rollen?’

whatchmacallit heeft première op 8 december 2022 te Arenberg in Antwerpen. Vervolgens met een tour in België, Nederland en Duitsland in 2023