In residentie: Elke Van Der Kelen

A Play of Space I is een installatie die architectuur, beweging/theater en robotica met elkaar verbindt. Als mens hebben we vaak een onbewuste relatie met de ruimtes die we betreden en gebruiken. En toch heeft ruimte een behoorlijke impact op de manier waarop we bewegen, de manier waarop we ons voelen en de manier waarop we handelen. Door middel van de installatie wil ik deze relatie in vraag stellen, manipuleren en laten zien. De ruimte zelf is iets wat we niet kunnen vatten. Het is dat wat er tussenin zit. Alleen met het gebruik van dat wat eromheen is, kunnen we proberen het vast te leggen, te manipuleren, zichtbaar te maken.

Stel je tien muren voor die heel langzaam door de ruimte bewegen. Samen bewegen ze zich door verschillende configuraties. Een choreografie die opent, sluit, verdeelt, verbergt, de ruimte omarmt. De muren verhouden zich tot elkaar en de leegte die hen omringt. Het publiek wordt uitgenodigd heeft geen andere keuze om deel te nemen aan deze stille ruimtedans. Het publiek zal zich keer op keer moeten verhouden tot de nieuwe ruimte die zich langzaam ontvouwt. Soms breed en dan smal, soms veel kleine ruimtes of één grote ruimte, soms chaotisch en dan weer heel geometrisch. De muren zullen zelfstandig door de ruimte bewegen. Met behulp van een autonoom besturingssysteem zullen de muren een eerder ontworpen patroon volgen. Door (discreet) gebruik te maken van robotica zal het voelen alsof de ruimte zichzelf manipuleert. De installatie is op zoek naar traagheid en eenvoud; het publiek wordt uitgenodigd om te mediteren in, met en over de ruimte.

Elke organiseert een toonmoment op zaterdag 22 juni en op donderdag 27 juni, steeds 14.00 en 16.00 uur.