SAVE THE DATE! OORtreders 2018

SAVE THE DATE  | OORtreders 2018

20 oktober, Provinciaal Domein Dommelhof

‘Say Something!’

Op 20 oktober vindt de tweede editie van OORtreders plaats. OORtreders is een tweejaarlijks festival voor avontuurlijke muziek en geluidskunst dat focust op transdisciplinaire creatie, jonge kunstenaars en muzikale interactie in de publieke ruimte. Deze tweede editie staat in het teken van muzikale signalen: Say Something!

OORtreders is Afrikaans voor overtreders. OORtreders dwalen rond op verboden terrein of in niemandsland, ver weg van de platgetreden paden. Dit is het domein van de transdisciplinaire kunst: kunst tussen disciplines en genres, tussen schouwburg en publieke ruimte, tussen passief en actief beleven, tussen oor, oog, hersenen en lichaam. OORtreders brengt transdisciplinaire kunstenaars uit binnen- en buitenland samen met één gemeenschappelijke focus: geluid. Hoe kan geluid als medium dienen om buiten de grenzen van een discipline te treden?

Het festival vindt plaats op zaterdag 20 oktober 2018 in het bosrijke Provinciaal Domein Dommelhof in Neerpelt. Van 19 t.e.m. 21 oktober kunnen bezoekers ook genieten van OORtreders expo, een gratis parcours met klankinstallaties.

4 CONCEPTS – 4 NAMES

Muzikale interventies in openlucht met onder meer componist Heleen Van Haegenborgh die een orkest van scheepshoorns bespeelt.

Gratis parcours met geluidsinstallaties in Klankenbos waaronder een reeks klinkende spechten van geluidskunstenaar Marco Barotti.

Bedwelmend ligconcert van Book Of Air met ultra langzame klankwolken gebracht door twintig muzikanten uit de jazz en hedendaagse muziek.

Participatieproject met meer dan 200 lokale zangers die de fusie van Neerpelt en Overpelt (Pelt) aankondigen aan beide oevers van de rivier Dommel.

Voor programmatoren en kunstenaars wordt er ‘s ochtends een netwerkwandeling door het bos georganiseerd met aansluitend een brunch.

OORtreders festival is een betalend festival met aansluitend gratis muzikale interventies, performances en installaties in en rond Klankenbos, Provinciaal Domein Dommelhof.

Tickets:

Voorverkoop: € 12 – Kassa: € 15

Bestel je tickets hier.

Programma & meer info:

OORtreders

 

Heleen Van Haegenborgh – Signaux, muziek voor 35 misthoorns

Foto: Virginie Schreyen

Een poëtische interventie in openlucht, waarbij componiste Heleen van Haegenborgh aan 120 db muziek maakt voor piano en 35 misthoorns.. Ze ontdekte via youtube Raoul de La Roche Aymon, een verzamelaar van misthoorns. Ze koos er 35 uit – goed voor twee octaven – en bouwde met de Fransman een klavier dat de hoorns bedient. Gemaakt om lange afstanden te overbruggen, krijgt de klank van zo’n scheepshoorn pas vorm overheen honderden meters afstand. Geluidsgolven botsen op, weergalmen en versmelten tot één machtig orkest dat de Limburgse kanaalzone bespeelt. Signalen uit de verte die aankomen diep binnenin.

 

Benjamin Vandewalle – In the Sky I am Walking

Foto: HYOID Contemporary Voices

In the Sky I Am Walking (Am Himmel Wandere Ich) zijn de eerste woorden uit de Indianerlieder van de Duitse componist Karlheinz Stockhausen. Deze liedcyclus uit 1972 voor twee zangers bestaat uit twaalf liederen op traditionele indiaansegedichten. Vocaal ensemble HYOID en choreograaf Benjamin Vandewalle gaan aan de slag met dit iconische maar zelden uitgevoerde werk uit het 20ste eeuwse vocale repertoire met als doel een totaalervaring te creëren die de originele intenties van Stockhausen in een nieuw daglicht stelt.

 

Book of Air – VVolk (Granvat)

Foto: Aleksei Kazantsev

Een ligconcert met ultra langzame klankwolken, gespeeld door een 18-koppig orkest van muzikanten uit de jazz en hedendaagse muziek. Op de grens tussen compositie en improvisatie, worden klanken microscopisch vertraagd tot atmosferen, waarin elke perceptie van tijd en ruimte verdwijnt. Strijk je neer op één van de zachte kussens in de Atriumzaal en laat je meedrijven op deze bedwelmende sluier van geluid; een heilzame totaalervaring voor lichaam en geest.

 

Marco Barotti –  Woodpeckers

Foto: Anna Anderegg

Verstopt in de omgeving van Klankenbos, schuilen androïde vogels geprogrammeerd als muziekinstrumenten. Reagerend op digitale stralingen, trommelen zij op allerhande elementen uit de directe omgeving: van stalen lantaarnpalen tot omgevallen bomen. Het resultaat is een surround-geluid dat zorgt voor een akoestische, automatisch gegenereerde compositie in constante ontwikkeling en variatie. Beeld je in: een oneindige soundscape die speelt met de resonanties van de omringende architectuur: als een binnenvallend drum ensemble dat beats en boventonen toevoegt aan de plek.

 

Groot Pelts Fusiekoor

Foto: Marc Ras

In 2019 versmelten Neerpelt en Overpelt tot één grote fusiegemeente: Pelt. Om dit fusiejaar feestelijk in te zetten, zullen zoveel mogelijk zangkoren uit Neerpelt en Overpelt zich verenigingen in ‘Het Groot Pelts Fusiekoor’. Dit eenmalige superkoor met meer dan 200 zangers zal een gloednieuwe compositie uitvoeren aan beide oevers van de Dommel in Klankenbos, niet toevallig de (oude), geografische scheidingslijn tussen Neerpelt en Overpelt. Samen geven ze het muzikale startschot voor de nieuwe fusiegemeente. De muziek is van de hand van de Limburgse componist Kevin Houben, die in het verleden al met het Nationaal Orkest van België op Tomorrowland stond. Verwacht je dus aan een sprankelende openluchtcompositie gebracht door het grootste koor dat Pelt ooit gekend heeft: Het Groot Pelts Fusiekoor.

 

OORtreders is een organisatie van Musica en C-TAKT, met de steun van Dommelhof, de Vlaamse Overheid, Provincie Limburg, CC Palethe en Neerpelt.