“Als je je verbeelding vrij kan laten, is er zóveel mogelijk”

Ine is opgeleid als ‘devised’ theatermaker in Praag. Ze ziet alles als materiaal: een ruimte, een voorwerp, een herinnering. Clara is opgeleid als beeldend kunstenaar en performer, maar werkt het liefst interdisciplinair. Ze delen een fascinatie voor de details en de poëzie in het alledaagse.

In gesprek met Ine Ubben en Clara Cortes

“‘Devised’, ik kan er niet écht een goede vertaling voor vinden” mijmert Ine.  Uit de beschrijving die volgt, maken we op dat bij deze theatervorm ook levenloze of zelfs onstoffelijke objecten een verhaal kunnen voortbrengen. Omdat Clara van oorsprong Spaanstalig is, zetten we het gesprek voort in het Engels. Het wordt een ‘hybride’ gesprek over post-disciplinair theater, de eigenaardigheid van thee-eitjes en de poëzie van het banale.

Hoe zouden jullie jezelf als maker(s) omschrijven?

Ine: “Voor mij begint het bij dingen die ik vind, dingen die ik zie, hoor, voel: een gesprek dat ik afluister, het licht dat een ruimte binnenvalt, verloren pennen en potloden onderin een rugzak, het gevoel van eenzaamheid en het verlangen naar thuiskomen. Alles is er al, als maker breng ik dat samen, als een puzzelstukje waarmee je een collage kunt maken.”

Clara: “Ik heb een achtergrond in hedendaagse beeldende kunst en circusperformance. Dat is mijn vertrekpunt en van daaruit ga ik samenwerkingen aan en zie ik wel waar het uitkomt. Ik werk het liefst interdisciplinair. Ik ben erg geïnteresseerd in details. Dagelijkse dingen die normaal gesproken aan je voorbij gaan, maar absurd worden als je er de aandacht op vestigt.” (…)

Lees het volledige artikel hier.