Hoog tijd voor ontschotting

Beyond the Black Box, een driedaags festival van SoAP, C-Takt en De Brakke Grond, toont werk op verschillende locaties in en om het gebouw, maar niet in de zwarte doos. Dat wil zeggen, en zijn wel degelijk enkele performances die gebruik maken van trekken, doeken, licht- en geluidsinstallatie, maar hun functioneren volgt dan weer niet gebruikelijke theater op- of instellingen. Het publiek is bijvoorbeeld zelf performer of, wanneer het wel op stoelen mag zitten kijken, doorkruist de performance in ieder geval het traditionele, op de vierde wand en representatie gestoelde, perspectief met andere kijk- en handelingsconventies.

Yurie Umamoto, Pablo Fontdevila, Kumi Umamoto, Douwe Smit en Igor Dobričić maken indruk met een ogenschijnlijk uiterst simpele installatie, gebaseerd op hun laatste werk Ceeport. Een groot aantal LED-lichtbakken, gehangen in de nok van een hoge, besloten toneelruimte – als een intieme dansvloer of een extra groot bed met een enorme hemel – is aan alle kanten bekleed met aluminiumfolie.

(…)

Lees de volledige recensie op de Theaterkrant.