“Door de lockdown werd ook eenzaamheid onderdeel van dit project”

Scenograaf Shaly López en theatermaker Menzo Kircz werden voor HALL12 door collectief TAAT uitgenodigd samen ‘een wandeling in stilte’ te creëren, een werk waarin ontmoeting centraal staat. Shaly werkte vanuit Berlijn en Menzo vanuit Amsterdam; door de harde lockdown werd het onmogelijk voor ze om samen te komen. Zo werpt een kunstproject over ontmoeting plots ook licht op eenzaamheid: “We realiseerden ons hoe belangrijk het moment na de ontmoeting is, ook de scheiding maakt deel van de performance uit.”

In gesprek met TAAT

HALL12 is een initiatief van architect Breg Horemans en theatermaker Gert Jan Stam die onder de noemer TAAT opereren op het snijvlak van beeldende kunst, architectuur en theater. HALL12 omschrijven zij als ‘encounter activism’: een kunstzinnig en activistisch antwoord op de huidige social distancing-maatregelen. In het project ontmoeten verschillende kunstenaars elkaar om in verschillende steden in Europa op eigen manier weer andere ontmoetingen te faciliteren. HALL12 vindt plaats in Riga, Athene, Brussel en tijdens Beyond the Black Box ook in Amsterdam.

Voor HALL12 werkten jullie samen, maar hoe zouden jullie je eigen artistieke praktijk omschrijven?

Menzo: “Ik ben opgeleid tot theatermaker en probeer dat zo breed mogelijk te interpreteren. Theater hoeft zich niet tot de theaterruimte of tot het werken met acteurs te beperken. Wat in mijn werk belangrijk is, is de waarde van de verbeelding erkennen in de manier waarop we de wereld ervaren. We zouden die manier op elk moment kunnen veranderen.”

Shaly: “Ik ben scenograaf en houd me bezig met hoe we ruimte begrijpen en probeer verschillende manieren voor te stellen om de ruimte om ons heen te ervaren en te zien. In dit project onderzoek ik vooral hoe de aanwezigheid van de ander de eigen perceptie doet verschuiven.” (…)

Lees het volledige artikel hier.