OORtreders 2018: zonder festivalpas

Voor de volledige OORtreders ervaring kan je hier je festivalpas aankopen. Maar ook zonder festivalpas valt er vanalles te beleven.

Yvan Vandersanden – Interact II

12u00 Dansstudio

Een game-achtige onderwaterruimte voor geeks & audio-freaks met elektronische blimps en zangers die je zelf kan besturen…

Artist in residence Yvan Vander Sanden (1972) is componist en app-ontwikkelaar. In het kader van het C-TAKT netwerk bouwt hij de komende jaren aan een open source omgeving voor interactieve audiokunst. Via deze social interface kunnen gebruikers scores en instrumenten zelf aansturen en manipuleren. Afkomstig van Neerpelt, studeerde Vander Sanden muziektheorie, informatica en compositie, waarna hij o.a. aan de slag ging bij Logos Foundation. *enkel voor Android 

CPG – Forest studies

18u00 Klankenbos

Deze groep van jonge makers, muzikanten en geluidskunstenaars, gaat opnieuw aan de slag in vertrouwde omgeving. Het werk Forest Studies bestaat uit een reeks études, muzikale performances op maat van Klankenbos. Met doorlopende installaties en enkele bosconcerten vormen ze ongetwijfeld het meest opvallende gezelschap van het festival.

Naast een collectie geluidskunst is Klankenbos ook een laboratorium voor muzikale creatie in openlucht. In feite is het één groot natuurlijk podium van zand, takken en wind. In het kader van OORtreders Festival creëren de jonge makers van Collectief Publiek Geluid korte performances en doorlopende installaties op maat van het bos. Ze bouwen aan een reeks van studies, ‘études’ waarmee ze de akoestische en muzikale kwaliteiten van een plek onderzoeken. Verwacht je aan een Klankenbos bij valavond vol muzikale verrassingen zoals een fluitconcert, een performance met ruisradio’s en een muziekensemble dat gedirigeerd wordt met licht.

Collectief Publiek Geluid is een groep van jonge, opkomende muzikanten en geluidskunstenaars, die zich de komende jaren richten op muzikale creaties in de openbare ruimte. Doorheen de jaren werken ze aan een ‘repertoire’ of ‘canon’ met uitvoerbare werken (lees: stadstunes, gecomponeerde soundscapes, wandelingen, …) voor allerhande publieke plaatsen. Collectief Publiek Geluid is een initiatief van C-TAKT en Musica, Impulscentrum voor muziek.

Kevin Houben & het Groot Pelts Fusiekoor

13u00 Klankenbos

In 2019 versmelten Neerpelt en Overpelt tot één grote fusiegemeente: Pelt. Om dit fusiejaar feestelijk in te zetten, zullen zoveel mogelijk zangkoren uit Neerpelt en Overpelt zich verenigingen in ‘Het Groot Pelts Fusiekoor’. Dit eenmalige superkoor met meer dan 200 zangers zal een gloednieuwe compositie uitvoeren aan beide oevers van de Dommel in Klankenbos, niet toevallig de (oude), geografische scheidingslijn tussen Neerpelt en Overpelt. Samen geven ze het muzikale startschot voor de nieuwe fusiegemeente. De muziek is van de hand van de Limburgse componist Kevin Houben, die in het verleden al met het Nationaal Orkest van België op Tomorrowland stond. Verwacht je dus aan een sprankelende openluchtcompositie gebracht door het grootste koor dat Pelt ooit gekend heeft: Het Groot Pelts Fusiekoor.

Hans Roels – Street Music

12u00 Marktplein Neerpelt

1968, componist Frederik Rzewski (VS) & de geëngageerde, politieke groep Musica Elettronica Viva (IT) gingen op pleinen en straten op zoek naar zachte geluiden om daarmee te improviseren. Met het utopische werk Street Music, wilden ze de lawaaierige samenleving met zachte hand te lijf gaan, en dit het liefst ver buiten de elitaire concertzalen: in gevangenissen, verlaten magazijnen en op publieke pleinen. Artistiek onderzoeker & componist Hans Roels herneemt deze klankinterventie voor het eerst: “Hoewel Rzewski een internationaal gekend componist is, is het 50-jarig werk sinds 1968 niet meer uitgevoerd”.

2018, Met het Creatief Atelier onder leiding van Jasper Vanpaemel en de makers vanCollectief Publiek Geluid, werkt Hans Roels een nieuwe versie en instrumentarium uit. Met stem, draagbare piano’s, elektrische gitaren en klankobjecten weven ze een “levend web van zachtheid” rondom stille geluiden. Beeld je dit in als festivalopener, op het marktplein in Neerpelt, onverwacht en bijna onhoorbaar …

Volker Staub – Kula Kula

14u30 Tussenstraat Neerpelt

Kulning is een Scandinavische muziekvorm die gebruikt wordt om koeien en geiten van de hoger gelegen bergweiden naar beneden te roepen. De hoge zangtechniek met luide klanken kan gehoord en gebruikt worden voor communicatie op grote afstand. “Kulning” heeft een fascinerende en beklijvende klank, vaak met een melancholische ondertoon door de rijke versieringen en de typische microtonen uit de Scandinavische muziek.

De compositie Kula Kula verwijst naar deze langeafstandscommunicatie met klank en muziek in openlucht. Meer dan twintig muzikanten, verspreid over een gebied van ongeveer een vierkante kilometer, communiceren in melodische en ritmische patronen. Zij gebruiken bellen van lokale landbouwers, gemaakt voor koeien, paarden en schapen, samen met andere instrumenten en zang. Deze livemuziek verweeft zich met de geluiden uit te omgeving. De muzikanten kiezen uit gecomponeerde patronen, improviseren en luisteren. Ze blijven staan of verplaatsen zich en komen op het einde samen rond Volker Staubs Xylibraphon om de klanken van dit nieuwe instrument te integreren in hun performance tot een dense concentratie van gelaagde geluiden.

Heleen Van Haegenborgh – Signaux

20u00 Kanaalzone

Een poëtische interventie in openlucht, waarbij componiste Heleen van Haegenborgh aan 120 db muziek maakt voor piano en 35 misthoorns. Ze ontdekte via youtube Raoul de La Roche Aymon, een verzamelaar van misthoorns. Ze koos er 35 uit – goed voor twee octaven – en bouwde met de Fransman een klavier dat de hoorns bedient. Gemaakt om lange afstanden te overbruggen, krijgt de klank van zo’n scheepshoorn pas vorm overheen honderden meters afstand. Geluidsgolven botsen op, weergalmen en versmelten tot één machtig orkest dat de Limburgse kanaalzone bespeelt. Signalen uit de verte die aankomen diep binnenin.

Joris Van de Moortel – Smoke on Tour II

21u50 Dommelhof

Een rokende vintage auto, loeiende gitaar solo’s & groene neonlampen: performer & muzikant Joris Van de Moortel doet met veel lawaai OORtreders aan, als tweede in de rij op zijn SMOKE on TOUR. Net als vuurwerk ’s avonds laat: een spectaculair einde na een wervelende festivaldag. Mis dit niet!

Tuning People – STADSKLANK

doorlopend Theaterzaal KANL

STADSKLANK is een auditieve blauwdruk van de stad. Wannes Deneer is geïntrigeerd door de culturele rijkdom in een stad. Muziek is zijn taal om die waaier aan culturen te onderzoeken. Hij ging in Antwerpen op zoek naar muzikanten die bereid waren een kort stuk te spelen voor de camera. Reis in één stad de hele wereld rond, wanneer al deze klanken samenkomen: Nusret & Albert, MC Khalid, Sheng Long, Adalberto Domingues, Ajoe Joe, de Koninklijke Muziekkapel van de Lokale Politie Antwerpen, Foozen Ken, Baris Koygulu, Yorgos Tsakiridis & Aarich Jespers,… .

OORtreders Expo

doorlopend van 19 oktober t.e.m. 21 oktober Provinciaal domein Dommelhof

  • Kevin Trappeniers – AntennA
  • Maika Garnica – Hemispheric Ground
  • Maika Garnica – Sounds Objects
  • Marco Barotti – Swans
  • Marco Barotti – Woodpeckers
  • Stijn Demeulenaere – oortreders
  • Floris Vanhoof – smoke on tour
  • Philipp Hawlitschek – Aandacht
  • Marius Buck – Shwungbumm
  • Volker Staub – Xilyphabron