Klankenbos Nocturne 2019: Immersive listening experience

Diepgaand luisteren naar de wereld in het midden van de natuur, met geluidskunst geïnspireerd op de omgeving.

Programma

19:00: Benjamin Vandewalle – Hear in the woods
20:00: Iosif Kir á ly – 88 clouds will rain for you
21:15: Felix Blume – Fog Horns
22:00: Francisco López – Immersive forest concert

+ presentatie workshop SITE SPECIFICS o.l.v. Felix Blume: 15:00 – 18:00 uur: klankkunstfietsroute in de omgeving van Pelt

Praktisch

Datum: 02/11/2019
Uur: 19:00-23:30 uur
Locatie: Klankenbos + Dommelhof
Capaciteit: 70 personen

I.s.m. Musica, Impulscentrum voor Muziek, MEAKUSMA, EUROPALIA ARTSFESTIVAL, C-TAKT & Dommelhof

Toegangsprijs €10

Vier kunstenaars kregen in het kader van Klankenbos Nocturne 2019 carte blanche, met de vraagwerk te maken op maat van het bos. Centraal in hun werk staat ‘immersive listening’ of een diepgaand luisteren naar een geluidsomgeving, waardoor een nieuwe ervaring ontstaat. Ze creëren vier bijzondere settings, als een handvat in de reis naar onbekende klanken. Choreograaf Benjamin Vandewalle werkt samen met een groep lokale jongeren van de dansgroep Imago Tijl aan een geluidschoreografie. Hear in the woods is menselijke soundscape in het midden van het bos, waarbij beweging louter auditief waar te nemen is. De Roemeense klankkunstenaar Iosif Király brengt in het kader van Europalia Romania met 88 clouds will rain for you een ode aan de sixties en George Hendricks, met de klank van water die doorheen de ruimte reist. Field recorder en wereldreiziger Felix Blume, spatialiseert met zijn installatie fog horns het geluid van misthoorns uit Griekenland en laat zo zijn nieuwe album weerklinken in open lucht. Top of the bill is het immersieve luisterconcert van de internationaal gerenommeerde Francisco López, die speciaal voor Klankenbos Nocturne, in een multichannel surround opstelling een selectie brengt van de geluiden die hij de afgelopen drie decennia wereldwijd heeft opgenomen in bossen, van de Amazone tot Borneo en van Canada tot Zuid-Afrika. Deze editie van Klankenbos Nocturne is een mini-festival bij avondgloren, dat nu al doet denken aan OORtreders Festival of het vroegere Samhain. Maak je er graag een dag van? Kom vroeger en ontdek met de fiets het resultaat van de workshop SITE SPECIFICS met Felix Blume op verschillende locaties in de omgeving van Pelt.

Benjamin Vandewalle – Hear in the woods – i.s.m. Image Tijl

19:00 uur – Klankenbos

Choreograaf Benjamin Vandewalle maakt samen met lokale jongeren van de dansgroep Imago Tijlmet Hear in the woods een geluidschoreografie in het midden van het bos. Hear is een auditieve choreografie die zich ontvouwt rond en tussen de toeschouwers. Choreograaf Benjamin Vandewalle en componist Yoann Durant ontwikkelen een menselijke soundscape die de fysieke kracht van geluid verkent. Voor elke editie van Hear werken de makers samen met een koor van lokale vrijwilligers. Samen met de jongeren van de dansgroep Imago Tijl, maken ze een geluidschoreografie in het midden van Klankenbos, met tal van bestaande geluiden. Benjamin Vandewalle studeerde in 2006 af aan P.A.R.T.S. In zijn werk onderzoekt hij de perceptie van ruimte en beweging in verschillende contexten, zowel in de theaterzaal als op locatie. Hij werkt vaak samen met beeldend kunstenaar Erki De Vries, zoals bij Birdwatching (2009), One/Zero (2011) en Point of View (2013) en deed reeds verschillende voorstellingen in de publieke ruimte zoals Walking the Line (2017) en het recente Studio Cité (2019). Van 2017 tot 2021 is Vandewalle artist-in-residence in Kaaitheater.

Concept, creatie, compositie Benjamin Vandewalle, Yoann Durant – Uitvoering & co-creatie Imago Tijl- Begeleiding Imago Tijl Luc Morren – Uitvoerende productie Caravan Production (Brussel, BE) -Coproductie Kunstencentrum Vooruit (Gent, BE) & Trafó (Budapest, HU) in het kader van hetEuropese Netwerk [DNA], DEPARTURES AND ARRIVALS gecofinancierd door het Creative EuropeProgram van de Europese Unie, Kaaitheater (Brussel, BE), TAKT Dommelhof (Neerpelt, BE), LieuxPublics (Marseille, FR) – Residenties Workspacebrussels (Brussel, BE), Kaaitheater (Brussel, BE),Vooruit (Gent, BE) – Met de steun van de Vlaamse Regering.

Iosif Király – 88 clouds will rain for you
in het kader van EUROPALIA ROMANIA

20:00 uur Zwarte Doos, Dommelhof

Deep listening naar Roemeense geluidskunst met de klank van water die doorheen de ruimte reist.Een ode aan de sixties; poëtisch en immersief. Iosif Király’s site specifieke klankinstallatie 88 Clouds Will Rain For You is een ode aan de internationaal bekende Fluxus kunstenaar Geoffrey Hendricks. Toen hij in ‘92 deelnam aan diens Sommer Academie in Salzburg, vroeg Hendricks hem om samen met de Duitse kunstenaar Christine Ulke een werk te maken voor de dertigste verjaardag van de Fluxus beweging (‘62-’92) in Keulen en Wiesbaden. Het werk bestond oorspronkelijk uit 61 clouds of klankwolken. Een aantal dat toen overeenkwam met de exacte leeftijd van Hendricks. Gespreid over een ruimte vol metalen objecten,lossen de wolken geleidelijk aan druppels. Wat ontstaat is een poëtisch en immersief klanklandschap,waarin de tijd en ruimtelijkheid van geluid een fundamentele rol spelen. In 2018 overleedt Hendricks.Elk jaar dat het werk opnieuw wordt tentoongesteld, komt er een klankwolk bij. Het werk krijgt zo een symbolische betekenis. Iosif Király (1957) is een Roemeens beeldend kunstenaar, architect en docent. Hij werkt zowel onafhankelijk als verbonden aan de subREAL group . Zijn artistiek werkveld strekt zich uit over geluidskunst, fotografie, installatie, performance en tekenkunst. Zijn werk onderzoekt de relatie tussen perceptie, tijd en herinnering. In 1995 richtte hij het Departement voor Fotografie en Mediakunst op aan de National University of Arts in Boekarest, waar hij momenteel als professor aan verbonden is. Király heeft een uitgebreid aantal internationale tentoonstellingen. Zijn werk maakt deel uit van verschillende private en publieke tentoonstellingen.

Klankenbos Expo – Iosif Király wordt geopend tijdens Klankenbos Nocturne met een performance door de kunstenaar zelf. De klankinstallatie is gratis te bezichtigen tot en met zondag 3 november,9:00 – 17:00 uur.

Klankenbos Expo – Iosif Király is een tijdelijke tentoonstelling in het kader van Europalia Romania. In samenwerking met EUROPALIA ARTS FESTIVAL, Musica, Impulscentrumvoor Muziek, Provinciaal Domein Dommelhof, CC Palethe en Gemeente Pelt.

Felix Blume – Fog Horns – i.s.m. Meakusma

21:15 uur Klankenbos

De ideale soundtrack voor de remake van Suspiria, met het geluid van misthoorns uit Griekenland, melancholisch duister en verrassend muzikaal. De Franse geluidskunstenaar Félix Blume blijft de grenzen van field recording verkennen. Zijn nieuwste album Fog Horns werd recent gereleased in april 2019 en bevat geluidsopnames van misthoorns in Piraeus een havenstad waarvan de meest belangrijke ferry routes van en naar Griekenland vertrekken. De A-kant onthult een lang nummer opgenomen tijdens een misthoornconcert, terwijl kant B drie remixes van dezelfde opnames bevat, in de lijn van wat componist Ingram Marshall deed met Fog Tropes . Wordt getipt als de perfecte soundtrack voor de recente remake van “Suspiria”. Fog Horns wordt uitgezonden via een dertigtal luidsprekers die tegenover elkaar worden geplaatst inde het bos. Felix Blume laat scheepshoorns als muziek weerklinken, melancholisch en mee-drijvend op lage drones, waarin samen met omgevingsgeluiden, melodielijnen ontstaan. Centraal staat de duistere bijna alarmerende toon van schepen verdwaald op zee. Félix Blume (FR, 1984) is een geluidskunstenaar en geluidsingenieur die werkt en leeft in Mexico en Frankrijk. Zijn artistiek werk focust op luisteren. Via geluidservaringen nodigt hij het publiek uit om de omgeving op een andere manier te percipiëren. Blume gebruikt geluid als basismateriaal voor geluidscomposities, video’ s, acties en installaties. Zijn proces is vaak collaboratief, waarbij hij werkt met verschillende gemeenschappen en gebruik maakt van de publieke ruimte als context om zijn eigen werk te onderzoeken en te presenteren. Blume’s geluidswerk wordt wereldwijd bekroond en uitgezonden op de radio net als tentoongesteld op verschillende plaatsen zoals Centre Pompidou, Musée d’Orsay (FR), CTM Berlin (DE). In 2018 maakte Blume voor de Thailand Biennale (TH) de sitespecifieke geluidsinstallatie Rumors from the sea.

www.felixblume.com

Francisco López – Immersive Forest Concert – i.s.m. Meakusma

22:00-23:00 Klankenbos

Immersief luisteren in een omgeving bepaald door de geluiden zelf, met opnames van over drie decennia van bossen van de Amazone tot Borneo en van Canada tot Zuid-Afrika.Internationaal geprezen om de intense rijkdom van de verbluffende audio-details in zijn live concerten in het donker, boeit componist/geluidskunstenaar Francisco López al tientallen jaren een wereldwijd publiek met zijn sonische ervaringen (‘monomedia’). Als een compositie van talloze geluids-omgevingen, verzameld over de hele wereld, presenteren ze echter geen soundscapes maar eerder virtuele geluids-werelden waarin de luisteraar zijn/haar eigen ervaring ontwikkeld in een omgeving waar de regels worden bepaald door de geluiden zelf. Bekend om het complexe en uitgewerkte karakter van deze werelden van sonische virtualiteit, werkt López met geluid als een’medium’ voor een transcendentale ervaring die open staat voor individuele verkenning. Voor Klankenbos Nocturne presenteert López een speciale uitvoering gemaakt op basis van een selectie sonische omgevingen die hij de afgelopen drie decennia wereldwijd heeft opgenomen in bossen, van de Amazone tot Borneo en van Canada tot Zuid-Afrika. Mis dit niet! Francisco López wordt internationaal erkend als een van de belangrijkste figuren van de sound art en experimentele muziekscène. Veertig jaar lang heeft hij een verbazingwekkend sonisch universum ontwikkeld, absoluut persoonlijk, gebaseerd op een diepgaand luisteren naar de wereld. Grenzen tussen industriële geluiden en die van de wildernis vervagen, waarin een blind, diepgaand en transcendentaal luisteren zich onthult, bevrijd van de grenzen van kennis en open voor sensorisch een spirituele expansie. López heeft honderden concerten, projecten met field recording, workshops en geluidsinstallaties gerealiseerd in meer dan zeventig landen, wereldwijd. Zijn uitgebreide catalogus met geluidsfragmenten – met live en studio samenwerkingen met honderden internationale artiesten -is uitgebracht door 400 platenmaatschappijen en uitgevers wereldwijd. Naast andere prijzen is López vijf keer bekroond met eervolle vermeldingen op de competitie van Ars Electronica Festival en is hij de ontvanger van een Qwartz Award voor beste geluidsbundel.

www.franciscolopez.net
franciscolopez.bandcamp.com