Open call: Masterclass Hybride Kritiek

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond organiseert in samenwerking met het Domein voor Kunstkritiek van 5 t/m 8 februari een masterclass voor hybride kunstkritiek. In het kader van Beyond the Black Box, het focusprogramma waar transdisciplinaire kunst centraal staat, gaan we op zoek naar nieuwe vormen van kunstkritiek die aansluiten bij hybride kunstpraktijken.

De grenzen tussen de kunstdisciplines vervagen en veranderen. Veel kunstenaars ontwikkelen een hybride praktijk waarin ze de traditionele presentatiekaders van kunstinstellingen uitdagen en openbreken. In de academische wereld wordt volop gedebatteerd over de duiding van transdisciplinair werk; de publieke opinie is er echter gevaarlijk stil over. Er lijkt nog geen goede kunstkritische praktijk voor deze hedendaagse kunstuitingen gevonden. Hoe schrijf je over experimentele kunst waarbij het maakproces zo’n belangrijk onderdeel van het werk vormt? Welke vorm van kunstkritiek sluit aan bij dit type werk en maakt een betekenisvolle vertaling naar het publiek?

In een intensief programma van vier dagen duik je in het medium van de longform, een online publicatievorm die een verdiepende tekst verweeft met beeld en vorm. De masterclass Hybride Kritiek geeft je de ruimte om samen met een ontwerper je meest experimentele ideeën over tekst en beeld te realiseren.

De masterclass vindt plaats tijdens Beyond the Black Box, waar je verschillende installaties en performances zal bezoeken. Tevens biedt het Domein voor Kunstkritiek persoonlijke begeleiding in het schrijven en maken van een longform over (één van) deze werken. Na het onderzoekstraject zullen de longforms online gepubliceerd worden.

De masterclass vindt plaats van 5 t/m 8 februari 2020 in de Brakke Grond in Amsterdam.

Voor wie

Het programma is open voor schrijvers en kunstcritici vanuit verschillende kunstdisciplines die werkzaam zijn in Nederland of Vlaanderen. Stuur je cv en korte motivatie vóór 25 november naar eva.vanbosheide@brakkegrond.nl.

Kosten

De kosten voor de workshop bedragen €95,-.

Dit is inclusief workshops, persoonlijke begeleiding, vormgeving en programmering van de longform, catering en toegang tot het volledige programma van Beyond the Black Box. Voor deelnemers van buiten Amsterdam is er de mogelijkheid om goedkope overnachting te reserveren via de Brakke Grond.