Flirten met de grens tussen kunst en wetenschap

X-festival Genk, I Love Science festival Brussel, and& Leuven, … Steeds meer festivals zetten het niemandsland tussen kunst en wetenschap in de kijker. In deze crossover ontstaat kunst die niet te vatten valt in de klassieke disciplines of genres, kunst die buiten de lijnen kleurt of deze grenzen wegveegt. En dat is nog niet zo vreemd. Wetenschap dringt steeds meer door in het dagelijks leven, en ook de creatieve sector maakt steeds meer gebruik van nieuwe technologieën. Denk maar aan zeer concrete voorbeelden zoals het 3D printen of lasercutting. Maar de kunstenaar gaat verder dan louter het gebruik van nieuwe technologie. Denk maar aan het werk van Kevin Trappeniers, playField of Studio Roosegaarde waar wetenschap en technologie niet uit weg te denken zijn.

Kunstenaar versus wetenschapper

De twee ogenschijnlijk onverenigbare werelden van kunst en wetenschap groeien steeds vaker naar mekaar toe. De grens tussen de wetenschapper en kunstenaar is niet meer zo groot. Zowel de wetenschapper als de kunstenaar is tegenwoordig bezig met onderzoeken en experimenteren, met werkelijkheden te bevatten of te verklaren. Zo wordt er in de kunstwereld steeds meer onderzoek gedaan naar intelligente materialen. Hierdoor ontstaan er nieuwe interessante manieren om kunst te maken. Zo ontwikkelen zowel kunstenaars als wetenschappers nieuwe mogelijkheden en toepassingen voor in de maatschappij.

X-Festival

X–Festival is een jaarlijks cross–disciplinair, visionair, inspirerend en stimulerend ideeën–festival op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst met het oog op een creatieve en duurzame toekomst. X–Festival wil verschillende werelden samenbrengen, innovatie en creativiteit stimuleren via cross–overs, nieuwe grenzen en horizonten exploreren en een Big–Bang zijn voor reflectie en actie. Essentieel voor het DNA van X–Festival zijn de ruimte voor kritische vraagstelling en debat en de ambitie om verder te reiken dan de vrijblijvendheid door het aanzetten en uitdagen tot creatieve actie.

X–Festival 2018 zal doorgaan in de prachtige en inspirerende gebouwen van C–mine. Dit is een ideale locatie om ideeën te laten opborrelen en het in je brein te laten stormen over de toekomst van je dromen. Hoe kan kruisbestuiving van disciplines de wereld op een positieve manier vorm geven? Welke (cross–over) out–of–the–boX ideeën van vandaag leiden tot de start–ups van morgen? Hoe kan je door ideeën uit verschillende werelden met elkaar te verbinden, planeet aarde mooier, creatiever en duurzamer maken?

Bezoek de interactieve tentoonstellingen van cross-over kunstenaars Daan Roosegaarde en Frederik De Wilde. Neem ook een kijkje in de toekomst aan de hand van futuristische cross-over demonstratoren, creatieve zonne-energie ideeën in het kader van SolarStad-Awards 2018, nieuwe start-ups in het kader van Mix & Match, …. en nog veel meer wonderlijks.

3 t.e.m. 5 mei 2018 – C-mine Genk
Meer info en tickets op X-Festival.

When art meets science Festival

Tijdens het ‘I Love Science’-festival onderzoekt BOZAR drie dagen lang de ondubbelzinnig én hypothetische links tussen kunst en wetenschap. Via tentoonstellingen workshops, lezingen, debatten, experimentele walks en muziek ontdek je de fames and failures van wetenschappers, kunstenaars en theatermakers. Hou De Tijd tegen het licht in een lezing-performance of duik in de virtuele realiteit in het BOZAR LAB. Schrijf in voor een lezing over artificiële intelligentie of ga mee op een immersieve trip langs pop-upgeuren en stadsgeluiden. Het When Art Meets Science Festival van BOZAR = beleven + experimenteren + verbinden!

“The most beautiful thing we can experience is the mysterious. It is the source of all true art and science. He to whom the emotion is a stranger, who can no longer pause to wonder and stand wrapped in awe, is as good as dead — his eyes are closed’’. – Albert Einstein

27 t.e.m. 29 april – BOZAR Brussel
Meer info en tickets op Bozar.