UP-TEMPO VROUWELIJK PERSPECTIEF OP GRIEKSE MYTHEN

De Tantalus in tien minuten, 24 verzen van De Odyssee in 24 minuten en De Oresteia in de Overige seconden. Dat beloven de drie vrouwen van het jonge collectief Het Huis Hasselt uit België de toeschouwers.

In vele Griekse epen zijn de mannen de helden en vervult de vrouw eerder een bijrol. Ze is oorlogsbuit, of ze weeft. Als ze een actieve rol heeft, is ze toch eerder een wezen dat de man verleidt en kwaad aandoet. De vrouw is vaak letterlijk lijdende voorwerp. In deze tijd van feminisme, streven naar gelijkheid tussen man en vrouw, het glazen plafond en #metoo kan je het niet maken die oude verhalen te vertellen zonder te wijzen op hun vrouwonvriendelijkheid. Dat wilden drie theatermaaksters aantonen. (…)

Lees het volledige artikel hier.