Slimme performance schept afstand van je eigen stem

Met weinig ben je zo vertrouwd als met je eigen stem, maar toch blijft het altijd vreemd om jezelf terug te horen. Alsof je iemand anders hoort, terwijl je het ontegenzeggelijk zelf bent. Met die ambiguïteit speelt Begüm Erciyas, in het bijzondere Voicing Pieces. De voorstelling uit 2016 werd vorig jaar door het Vlaams TheaterFestival geselecteerd als een van de vijftien meest opmerkelijke producties van het voorgaande seizoen, en is in het kader van Beyond the Black Box deze week in de Brakke Grond te zien.

Voicing Pieces doe je alleen, je bent zowel performer als toeschouwer. Als deelnemer krijg je een hoofdtelefoon met microfoon. Daarmee ga je drie holle objecten af, waar je steeds je hoofd insteekt en vervolgens een tekst voorleest. Het lijkt aanvankelijk op de autoteatro-performances van bijvoorbeeld Ant Hampton, maar dan blijkt er nog een stille tweede getuige: een onzichtbare technicus die met je stemgeluid en -volume aan de haal gaat.

(…)

Lees de volledige recensie op de Theaterkrant.