Open Call workspacebrussels & Cultureghem

Workspacebrussels en Cultureghem lanceren een open call voor een artistieke onderzoeksresidentie in de publieke ruimte van Abattoir in Anderlecht in 2024.

Workspacebrussels en Cultureghem bieden een kleine residentieruimte aan op de site van Abattoir in Anderlecht: een container met zicht op de schoonste markt van Brussel.

Abattoir is een bijzondere plek. Hier worden veel maatschappelijke kwesties bijzonder tastbaar: van (kans)armoede en gebrek aan ruimte, tot werkloosheid en toegang tot onderwijs. Deze kwesties worden hier concreet in de verhalen van erg uiteenlopende mensen, die zich dagelijks inzetten voor hun wijk.

(Toegang tot) Voedsel zit in het DNA van de site. Van een wekelijkse markt met meer dan 100.000 bezoekers en een slachtlijn, via vegan opwarmmaaltijden en de productie van miso, tot het kweken van fruitvliegjes die een aqua ponic-boerderij bedienen: deze site biedt het allemaal.

Workspacebrussels en Cultureghem gaan samen op zoek naar een kunstenaar die graag met deze unieke plek in interactie wil gaan. Met alle unieke mensen die hier rondlopen. Want het is een wonderbaarlijke site, te midden van een van de meest besproken wijken van onze stad, Kuregem. Wij zijn op zoek naar een kunstenaar die tijd wil vrijmaken voor ontmoeting, interactie, botsing.

Over Cultureghem

De 40.000 m2 van Abattoir in Anderlecht ontvangt wekelijks 100.000 mensen tijdens haar verschillende markten. Cultureghem vzw boort het potentieel van deze bruisende ontmoetingsplek aan door middel van projecten als KETMET, het grootste overdekte speelplein van Brussel op woensdag, en DREAMKITCHEN, samen koken met de onverkochte groenten en fruit van de markt en eten onder het mooiste dak van de stad.

Cultureghem is een zoektocht naar de invulling van publieke ruimte. Een klaslokaal, een speelplaats, een voetbalveld, een keuken, een stadsliving… En vanaf 2024 ook een residentieplek. Cultureghem zet in op het versterken van de mensen die hier wonen en verwijlen, op het uitbreiden van hun netwerk, op het helpen vertalen van hun verhalen naar een breder publiek.

Praktische informatie over de residentie

Workspacebrussels en Cultureghem bieden:

 • een residentie-container op de site van Abattoir (Ropsy Chaudronstraat 24, 1070 Anderlecht): een werkplek met verwarming en airco die je inricht zoals je wilt, met toegang tot water en sanitair vlakbij (niet in de container), zonder wifi
 • timing: tussen de lente en de herfst van 2024 (termijn en intensiteit van de residentie te bespreken op maat van het artistiek plan)
 • een verloning die overeenkomt met het bedrag voor één voltijdse maand volgens de CAO podiumkunsten, PC 304 (details van het contract te bespreken op maat van het artistiek plan)
 • geen overnachting

Cultureghem is géén plek die exclusief aan de kunsten wordt gewijd, maar een plek om te delen met tal van andere realiteiten. Je wordt uitgenodigd om volop deel te komen uitmaken van de (gelaagde) realiteit van deze unieke site in de stad.

Voor wie?

De residentie staat open voor individuele kunstenaars uit de podiumkunsten (theater, dans, performance, cross-overs) die wonen of verblijven in België. We vragen kandidaten om te motiveren waarom zij een residentie in de context van Abattoir in Anderlecht belangrijk vinden en hoe ze de mogelijkheden van de site linken aan hun eigen werk.

Hoe aanvragen?

Om een residentie aan te vragen, verwachten we dat je enkele vragen beantwoordt over jezelf en over je artistiek plan voor de residentie. Je kunt deze vragen schriftelijk beantwoorden, of je kunt ons een audio- of video-opname bezorgen waarin je dezelfde vragen mondeling toelicht. We lezen of beluisteren je graag in het Nederlands, Frans of Engels. Alle vragen vind je in het online aanvraagformulier onderaan deze pagina.

 • Schriftelijk: de maximum lengte per antwoord is aangegeven in het formulier
 • Mondeling: gelieve de vragen te beantwoorden via een opname van max. 5 minuten (langere opnames zullen niet worden beluisterd)
 • Alle praktische informatie kun je terugvinden in het online aanvraagformulier onderaan deze pagina
 • De selectie van artistieke voorstellen gebeurt door de personen uit de teams en het bredere netwerk van workspacebrussels en Cultureghem

Deadline open call

Zondag 5 november 2023 om 22u

De site bezoeken

Een bezoekje aan Cultureghem met rondleiding en uitleg is mogelijk:

 • op maandag 16.10.2023 om 11u
 • op vrijdag 20.10.2023 om 11u
 • of kom naar het Cultureghem Festival van 18.09 tot 22.09.2023

Vragen?

Ga naar het aanvraagformulier