PRIKKELEND ZOEKRITUEEL NAAR VERSCHILLENDE MANIEREN VAN KIJKEN

Volgens studies kijken wij in een museum gemiddeld tien tot vijftien seconden naar een kunstwerk. Charlotte Bouckaert rekt de kijktijd naar één foto tot een vijftig minuten. Ze onderhoudt ons aangenaam met weetjes, ze analyseert details, stelt zich kunstvragen, zoekt antwoorden bij artiesten en filosofen, projecteert vertalingen van Engelse citaten, van Bob Dylan over Gerhard Richter tot dialoogfragmenten uit films van Woody Allen. Heel intrigerend.

Op een groot projectiescherm verschijnen eerst citaten over welke betekenissen en interpretaties aan kunstwerken kunnen worden toegedicht. Naast het scherm staat Bouckaert, aan een werktafel waarop een foto ligt, en wat voorwerpen, zoals een schaar en een rolletje ducktape. Boven de tafel hangt een verschuifbare camera. Ze plaatst de camera boven de foto, die dan uitvergroot op het scherm is te zien. (…)

Lees het volledige artikel hier.