Beyond the Black Box: de kunst van concentratie

Kunst voor een klein publiek: het roept een keur aan clichés op. Toch blijven zulke intieme werken iets bieden waar het massakunst, en zelfs onze hele mediasamenleving, steeds meer aan ontbreekt: de weldaad van concentratie. Precies daarom was het festival Beyond the Black Box in de Brakke Grond zo’n verademing. Als een oefening in focus.

Kunst voor een klein publiek: het roept een keur aan clichés op. Toch blijven zulke intieme werken iets bieden waar het massakunst, en zelfs onze hele mediasamenleving, steeds meer aan ontbreekt: de weldaad van concentratie. Precies daarom was het festival Beyond the Black Box in de Brakke Grond zo’n verademing. Als een oefening in focus.

Er zit een plakkertje op de kraag van de man die voor je loopt, een witte stip. Achter je loopt een andere man, jij hebt ook een witte stip in je nek, op je capuchon, hij ook. Je moet je concentreren op dat witte rondje, dat heeft de kunstenaar aan je gevraagd. Je volgt, houdt het ritme aan. Niemand staat stil, iedereen heeft dezelfde pas.

(…)

Door Josje Kerkhoven

Lees het volledige artikel op RektoVerso.