Gsm-straling in beeld en geluid

Ieder van ons wordt elk moment van de dag omsingeld door tal van onzichtbare signalen. Dat weten we wel, maar we swipen met z’n allen lustig voort. Kunstenaar Kevin Trappeniers maakt die ‘onzichtbare architectuur’ zichtbaar via geluid en beeld. En dat kan behoorlijk choquerend zijn.

“Feit is dat er enorm veel signalen om ons heen zijn: 2G, 3G, 4G, wifi, gps, radiofrequenties. We zitten op een grens tussen analoog en digitaal, tussen een zichtbare en onzichtbare wereld. Maar nooit is aan mensen gevraagd of ze dat eigenlijk wel willen”, zegt Kevin Trappeniers (33, foto).

“Daarnaast communiceren we almaar meer met elkaar via beeldschermen. Met wie praten we dan eigenlijk: met elkaar, met een toestel of met onszelf? Bestaat er een gevaar dat die technologie onze ontmoetingen met elkaar uitholt? En welke invloed heeft het op ons denken en doen? Worden we gestuurd of hebben we alles zelf nog in handen? (…)

Lees het volledige artikel op HBVL.

Christophe Rutten