Wandelen als performance in Zuid-Afrika

Choreograaf Benjamin Vandewalle staat op kunstenfestival in Oudtshoorn.

Bericht uit de regenboognatie: de Belgische choreograaf Benjamin Vandewalle verbaast momenteel Zuid-Afrikaanse festivalgangers met de wandelperformance Walking the Line.

Stel je voor: je zit rustig op restaurant te eten, wanneer een lange sliert mensen binnenstroomt en in stilte je tafeltje omsingelt. Choreograaf Benjamin Vandewalle houdt ervan om dit soort bevreemdende breuken te veroorzaken in het alledaagse stadsleven. Zijn Walking the Line speelt een reeks try-outs in Oudtshoorn op het Klein Karoo Nasionale Kunstenfees, een van Zuid-Afrika’s belangrijkste kunstenfestivals. In Walking the Line is de toeschouwer tegelijkertijd performer: Vandewalle plukt vrijwilligers van de straat, voorziet hen van een zwarte ‘kijkdoos’ en wandelt met hen door de stad – die ze op een nieuwe, theatrale manier ervaren.

‘Ik vraag deelnemers om van hun wereld een schouwspel te maken’

Zo’n woordloze, interactieve performance is hier ongewoon. (…)

Lees het volledige artikel op deMorgen

Evelyne Coussens