“Het ‘niets’ is voor ons mensen conceptueel zó onvoorstelbaar”

‘Eigengrau’ is het fenomeen dat in de hersenen optreedt in een volledig verduisterde ruimte. De donkergrijze achtergrond die je ‘waarneemt’ bij afwezigheid van licht. Dit bijzondere verschijnsel stond centraal in de performance SUN-SET, de basis van het videowerk dat komende week wordt vertoond.

We spreken met Ezra Veldhuis en Bosse Provoost, maar naast hen werkten ook Benjamin Cools (performer, film en geluidskunstenaar) en Oshin Albrecht (performer, beeldend kunstenaar en theatermaker) mee aan het videowerk, getiteld Even a Sun Disintegrates Now and Then. Het is duidelijk dat we kunnen spreken van multi-múltidisciplinair werk. Precies níet in een kader te vatten en daarom geknipt voor Beyond the Black Box.

In gesprek met Ezra Veldhuis en Bosse Provoost

Jullie hebben met z’n vieren vanuit verschillende artistieke windrichtingen samengewerkt. Hoe zou je jezelf als maker omschrijven?

Ezra: “Ik ben beeldend kunstenaar, ik studeerde binnen het Atelier Schilderkunst. Maar ik was tijdens m’n studie al veel bezig met multidisciplinair werk; zo maakte ik bijvoorbeeld installaties met schilderijen, van soms wel 7 meter hoog en 3 meter breed, waarin ik aanstuurde op een bevreemdende ruimtelijke ervaring bij de toeschouwer. Inmiddels maak ik ook films op pellicule, lichtinstallaties en werk ik voornamelijk als scenograaf en lichtontwerper mee aan performances.”

Bosse: “Ik heb een theateropleiding gehad, maar ik vind het heel moeilijk om mijn werk vast te pinnen op één medium. Ik ben een podiumkunstenaar in brede zin en in die hoedanigheid staat samenwerking voor mij echt centraal. Ik probeer mensen met een bepaalde menselijke en artistieke ‘skill set’ bij elkaar te brengen in een spannende constellatie. Ik start ook altijd vanuit heterogeen materiaal. Vanuit verschillende beelden, filosofische en literaire teksten, ideeën die uit gesprekken voortkomen, probeer ik intuïtief een wereld op te bouwen, waar ik dan verschillende mensen bij betrek die daarmee aan de slag gaan. Mijn artistieke praktijk loopt steeds via taal en via samenwerking.” (…)

Lees het volledige artikel hier.