OORtreders 2018 op locatie!

OORtreders gaat hoofzakelijk door in en rond het theatergebouw van Dommelhof en in het Klankenbos. Daarnaast zijn er enkele voorstellingen of installaties die wat verder in de omgeving liggen. Een overzicht.

Marktplein Neerpelt

Hans Roels en Jasper Vanpaemel zullen hun Street Music brengen op het marktplein van Neerpelt. Hier beginnen we de dag van het festival om 12u. Het marktplein is op fiets- en wandelafstand van het festivalhart.

“Each performer embarks upon a cosmic voyage, passing through a cycle of hallucinatory identifications. The player is his voice, and his voice is somewhere else.” (F. Rzewski)

Componist Frederik Rzewski heeft een soort haat-liefde verhouding met zijn vroege werk uit de jaren ’60. Artistiek onderzoeker en componist Hans Roels herneemt de politieke klankinterventie Street Music voor het eerst. Met het Creatief Atelier onder leiding van Jasper Vanpaemel en de makers van Collectief Publiek Geluid, werkt hij een nieuwe versie en een nieuw instrumentarium uit. Met stem, draagbare piano’s, elektrische gitaren en klankobjecten weven ze een “levend web van zachtheid” rondom stille geluiden.

Tussenstraat

De tussenstraat wordt ingepalmd door Volker Staub. Hier zal hij zijn Xylibraphon zetten. Dit reusachtige instrument is gemaakt voor meerdere spelers en bevat elementen van een xylofoon (hout), een lithofoon (steen) en een vibrafoon (metaal). De staven hebben allemaal dezelfde lengte maar zijn gemaakt van 24 natuurlijke materialen, elk met hun eigen klankkleur. Gefascineerd door het lokale verleden, verzamelde de kunstenaar oude objecten die hij kreeg van landbouwers uit de streek. Neem de percussiestokken vast en creëer een omgeving vol ritme en geluid.

Daarnaast zal ook zijn Kula Kula hier plaatsvinden. Kulning is een Scandinavische muziekvorm die gebruikt wordt om koeien en geiten van de hoger gelegen bergweiden naar beneden te roepen. Voor Kula Kula communiceren meer dan twintig muzikanten verspreid over een gebied van een vierkante kilometer in melodische en ritmische patronen met elkaar. Zij gebruiken bellen van lokale landbouwers, samen met andere instrumenten. De livemuziek verweeft zich met de geluiden uit te omgeving.

De Tussenstraat is op fietsafstand van het festivaldomein. Er zal ook een pendelbus van het festival naar de Tussenstraat rijden om 14u20 en 14u35 uur. Afspraak aan de Infostand in de Foyer van Theatergebouw Dommelhof. Terug om 15u45 uur.

Foyer Sportcentrum Dommelhof

Hans Roels toont zijn Glas in de foyer van het Sportcentrum Dommelhof. Dit is op wandel- en fietsafstand van het festivalhart. Kijkend van binnen naar buiten, ontsluit zich een bewegend klanklandschap dat gespeelde – en omgevingsgeluiden vermengt tot één levende soundtrack. Met de sporthal als backing en de looppiste als speelveld, creëert Hans Roels met Glas een tussenruimte waarin live-compositie, field recording en instrumentale improvisatie naadloos in elkaar overlopen.

Zuidkant kanaalzone

Bij valavond, aan de zuidkant van het kanaal speelt componiste Heleen van Haegenborgh aan 130 decibel in openlucht het werk Signaux. Via youtube ontdekte ze Raoul de La Roche Aymon, een verzamelaar van scheepshoorns. Ze koos er 35 uit – goed voor twee octaven – en bouwde met de Fransman een klavier dat de hoorns bedient. Gemaakt om lange afstanden te overbruggen, krijgt de klank van zo’n scheepshoorn pas vorm overheen honderden meters afstand. Signaux zal plaatsvinden ter hoogte van de Scoutsrally aan de zuidkant van de kanaalzone, dit is op wandel- en fietsafstand van het festival.

Scoutsrally

SchwungBumm is tegelijk een speeltuig en een muziekinstrument. Instrumentenbouwer Marius Buck voegde aan de bestaande touwschommel in de Scoutsrally speeltuin een grote, handgemaakte stalen gong toe. De ritmische beweging van de touwschommel brengt de grote gong tot klinken, wat resulteert in rijke spectrale harmonieën. Het is niet zozeer de intensiteit, maar het juiste schommelritme dat de beste klank oplevert. Kijk en luister of probeer het zelf.

KANL Academie

STADSKLANK zal plaatsvinden in de theaterzaal van de KANL academie. Dit ligt wat verder in de straat dan het Provinciaal domein Dommelhof en is op wandel- en fietsafstand van het festival.

Tuning People ging in Antwerpen op zoek naar muzikanten die bereid waren een kort stuk te spelen voor de camera. In verknipte video’s toont STADSKLANK een verslag van een reis door een stad. Op vijf videoschermen gaan de stadsmuzikanten met elkaar in conversatie. STADSKLANK is een auditieve blauwdruk van de stad, een staalkaart van wat zich muzikaal afspeelt in de binnenruimtes van de stad.

OORtreders met de fiets

Tijdens het festival zijn er gratis fietsen beschikbaar aan het station van Neerpelt en op het festivalterrein in Provinciaal Domein Dommelhof. OORtreders Festival 2018 telt meer dan 25 concerten, performances en installaties op bijzondere locaties in de Limburgse kanaalzone. Geen zin om te wandelen of lijkt het festivalterrein te ver van het station? Neem een fiets en verken al fietsend de wondermooie festivalomgeving.

Concreet: ga naar de infostand aan het station of op het festivalterrein. Laat je gegevens achter en neem een fiets. Genoeg getoerd? Breng je fiets gewoon weer terug naar de infostand.

Voor mensen uit de buurt raden we aan om met de eigen fiets te komen.

Stiltewandeling in Hageven Natuurgebied – 21 oktober

In het groene Limburg vind je Hageven-De Plateaux, een oase van heide, vennen, bossen en graslanden, waar de Dommel zich een weg baant langs het prachtige natuurlandschap. De Plateaux is bekend om zijn unieke vloeiweiden. De bloemenpracht met o.a. brede orchis en herfsttijloos is hier een streling voor het oog.

Tijdens deze stiltewandeling staan traagheid en rust centraal. Met aandacht luisteren we naar de klanken van het Limburgs vennengebied en ontsnappen zo aan de drukte van alledag. Deze ochtendwandeling is de ideale start van een dag OORtreders Festival. Bezoek nadien OORtreders expo, een gratis parcours met klankinstallaties doorheen Klankenbos, een unieke collectie klankkunst in openlucht.

De wandeling is gratis, met een maximum van 25 deelnemers. Inschrijven via marijn@musica.be. Na de wandeling kan je iets drinken in het wondermooie bezoekerscentrum BC Hageven of een beetje verderop op de festivalsite van OORtreders Festival in het Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5B, 3910 Neerpelt.

Tijdschema:

09.15 uur: Afspraak aan het bezoekerscentrum BC Hageven, Tussenstraat 10, 3910 Hageven
09.30 uur: Start wandeling
12.30 uur: Einde