The making of performance IMPACT. – Nick Steur

Tijdens de creatie van deze voorstelling begon Covid-19 wereldwijd zijn impact te maken. Het idee om de steen een diameter van 1,5m te geven, was voor mij een manier om de impact van (geforceerde) afstand, van ontkoppeling tussen mensen, te visualiseren.

Deze kunstmatige meteoriet weegt 2.900 kg en viel van 33 meter, in Neerpelt (België) in oktober 2020. Deze IMPACT-steen blijft precies waar hij viel in de openbare ruimte en maakt nu deel uit van de collectie van Musica Klankenbos.

Nu deze steen een deuk heeft veroorzaakt, een impact heeft op de bezoekers en zijn directe omgeving, is het tijd voor zijn omgeving om de steen te beïnvloeden: we documenteren deze langzame transformatie door elke 14 dagen een foto te maken, gedurende tien jaar. Dat betekent dat ik in 2030 een stop-motionfilmpje van tien seconden upload, waarop de impact van tijd te zien is.

Credits: Concept en uitvoering: Nick Steur // Productie: Famke Dhont & C-TAKT // Een productie van SoAP Maastricht, In SITU, C-TAKT, Musica Impulscentrum voor Muziek, Klankenbos en Gemeente Pelt // IMPACT is geproduceerd voor de opening van OORtreders festival 2020.