OORtreders expo 19 – 21 oktober

Tijdens het OORtredersweekend loopt er een gratis parcours met klankinstallaties doorheen Klankenbos, Europa’s grootste museum voor klankkunst in openlucht. Enkele kunstwerken op het festival gemist? Blijf een dagje langer bosduinen en geniet al wandelend van het werk van verschillende internationale artiesten op je route. De expo is vrij te bezoeken op 19, 20 en 21 oktober van 9.30 tot 17 uur en op zaterdag tot 24 uur.

Kevin Trappeniers – AntennA

Wat als alle digitale communicatie stilvalt? Kevin Trappeniers maakt met AntennA een verstilde installatie rond mis- en verloren communicatie. Rondom een metalen zendmast kunnen toeschouwers en mogelijke gesprekspartners kijken, reflecteren en tijdelijk samen verblijven. In onze hypergeconnecteerde maatschappij spreken we vaak met schermen tussen ons in. AntennA hackt en bevraagt de publieke ruimte door haar zo analoog mogelijk te maken. Durven we stilte en leegte toe te laten? Kunnen we nog kiezen om al dan niet deel uit te maken van een digitale wereld?

Maika Garnica – Hemispheric Ground

Centraal in deze tentoonstelling staat een reeks keramische instrumenten waarmee Maika Garnica de relatie tussen klank, lichaam en omgeving onderzoekt. Maika Garnica is beeldhouwer en muzikant en onderzoekt in haar werk de relatie tussen kunstenaar, toeschouwer en ruimte. Ze maakt contextgebonden installaties. De aard van haar werk verschuift voortdurend: van sculptuur tot geluidsobject naar gebruiksvoorwerp.

Marco Barotti – Swans

Swans lijkt een onschuldige en naïeve naam voor de ingreep in de natuur die dit werk bereikt. Acht schotelantennes, zeven witte en één zwarte, afvalelementen van onze samenleving, vertegenwoordigen de kracht van mainstream TV en massamedia. Door geluid, wind en water tot leven gewekt, versmelten deze dieren met de natuur om hen heen. Twee lagen geluidsontwerp, basfrequenties en de menselijke adem die door koperinstrumenten gaat, geven stem en beweging.

Marco Barotti – Woodpeckers

Verstopt in de omgeving van Klankenbos, schuilen androïde vogels geprogrammeerd als muziekinstrumenten. Reagerend op digitale stralingen (lees: GSM en Wifi- signalen), trommelen zij op allerhande elementen uit de directe omgeving: van stalen lantaarnpalen tot omgevallen bomen. Het resultaat is een surround-geluid dat zorgt voor een akoestische, automatisch gegenereerde compositie in constante ontwikkeling en variatie.

Stijn Demeulenaere – Oortreders

Een doorlopende soundscape met field recordings uit Limpopo, Zuid-Afrika. De opnames werden gemaakt in 2013 in een ‘Game Reserve’, een natuurlijke omgeving waar bijna geen enkel industrieel of stedelijk geluid te horen was. De luisterervaring wordt door de kunstenaar geleidelijk aan gemanipuleerd: door het verplaatsen van de geluiden tussen linker- en rechteroor, gaat de compositie langzaamaan weg van de natuurlijke geluiden en mondt uit in een elektronische caleidoscoop van zone-vreemde geluiden.

Floris Vanhoof – Talking Gongs

Boven de vijver hangen twee orkestgongs in een kubus. De gongs werken als luidsprekermembranen die opgenomen trillingen in geluid omzetten. Golven die binnen in kleine elektronische circuits ontstaan worden door de grote fysieke objecten naar buiten vertaald. Het signaal beweegt van de ene gong naar de andere waardoor deze ruimtelijke figuren met elkaar lijken te communiceren.

Philipp Hawlitschek – Aandacht

Dit rietvijvertje is een van de meest poëtische plekken in Klankenbos. Klankkunstenaar Philipp Hawlitschek laat een van de planten zachtjes bewegen, een subtiele manipulatie van de bestaande situatie. Een bedaard heen en weer wuiven, als een traag tikkende klok, trekt langzaam onze aandacht. Alsof onze ogen moeten wennen aan een donkere ruimte. Het kunstwerk nodigt uit tot contemplatie. ‘Andacht’, de Duitse variant van aandacht, betekent concentratie, betrokkenheid en toewijding.

Marius Buck – SchwungBumm

SchwungBumm is tegelijk een speeltuig en een muziekinstrument. Instrumentenbouwer Marius Buck voegde aan de bestaande touwschommel in de Scoutsrally speeltuin een grote, handgemaakte stalen gong toe. De ritmische beweging van de touwschommel brengt de grote gong tot klinken, wat resulteert in rijke spectrale harmonieën. Het is niet zozeer de intensiteit, maar het juiste schommelritme dat de beste klank oplevert. Kijk en luister of probeer het zelf.

Volker Staub – Xylibraphon

Dit reusachtige instrument is gemaakt voor meerdere spelers en bevat elementen van een xylofoon (hout), een lithofoon (steen) en een vibrafoon (metaal). De staven hebben allemaal dezelfde lengte maar zijn gemaakt van 24 natuurlijke materialen, elk met hun eigen klankkleur. Gefascineerd door het lokale verleden, verzamelde de kunstenaar oude objecten die hij kreeg van landbouwers uit de streek. Neem de percussiestokken vast en creëer een omgeving vol ritme en geluid.

Tuning People – STADSKLANK

Tuning People ging in Antwerpen op zoek naar muzikanten die bereid waren een kort stuk te spelen voor de camera. In verknipte video’s toont STADSKLANK een verslag van een reis door een stad. Op vijf videoschermen gaan de stadsmuzikanten met elkaar in conversatie. STADSKLANK is een auditieve blauwdruk van de stad, een staalkaart van wat zich muzikaal afspeelt in de binnenruimtes van de stad.