Save the date! Winternights Festival

Winternights Festivalwork-in-progress | performing arts

Beloftevolle makers op buitengewone locaties

 

De derde editie van het Winternights Festival strijkt dit jaar op vrijdag 21 en zaterdag 22 december neer in Het Radium (Sphinxkwartier) in Maastricht. Het Festival toont work-in-progress van de talenten uit de podiumkunsten van vandaag, de voorhoede van morgen.

Festival Winternights is het initiatief van SoAP Maastricht, VIA ZUID talentontwikkeling in de podiumkunsten Limburg en het Belgische C-TAKT. Het festival presenteert ‘onaffe’ projecten van bijzondere a-typische makers, kunstenaars wiens werk zich niet zomaar laat vatten door de geijkte disciplines. Dit zijn choreografen, theatermakers, performers, componisten, filmmakers en beeldend kunstenaars. Via gedurfde projecten ontwikkelen ze een nieuwe vormentaal  waarbij ze schotten opheffen tussen performance, installatiekunst, dans en theater.

Een 20 tal makers komen naar deze editie om (onaf) werk te presenteren, te toetsen en testen, te pitchen en met het publiek in gesprek te gaan. De fabriekspanden van Het Radium – waarin vroeger de Bataafsche Rubber Industrie huisde – vormen het decor van de aankomende Winternights. Verschillende ruimtes in en om het KunstFront (festivalhart),  het LAB-gebouw, Rubberfabriek en De Gashouder worden gebruikt als presentatieplekken, ateliers, pitchpodia, bars, hangout of dansvloer.

Beloftevol

Festival Winternights is een bijzonder experiment en avontuur, voor zowel beloftevolle makers, het publiek als professionals. Het  publiek en professionals (programmeurs, dramaturgen) krijgen de kans als eerste kennis te maken met nieuwe namen en ideeën. Makers krijgen de ruimte nieuw werk te laten zien en in contact te komen met publiek, professionals en elkaar. De makers zijn geselecteerd door SoAP, VIA ZUID, C-TAKT en partners SALLY dansgezelschap Maastricht, Intro in situ en FASHIONCLASH.

Affiche 2018*:

Anouk Friedli – Anthony van Gog – Audrey Apers – Benjamin Vandewalle – Dan Musset & Laurent Delom – Dario Tortorelli – Johannes Bellinkx – Lisa Horvath – Lola Bogaert – Maria Dominguez – Oona Libens – Patrick Housen – playField./Tim De Paepe – Rita Hoofwijk – Ruud Horrichs – Salomé Mooij – Sam Scheuermann – Sien Vanmaele – TAAT – Timo Tembuyser 

* alle namen onder voorbehoud van wijzigingen in het programma

Netwerk

Winternights Festival biedt ook een besloten verdiepings- en uitwisselingsprogramma voor makers en professionals waarin wordt gesproken en gediscussieerd over het vak, het publiek, kansen, belemmeringen en uitdagingen. Informatie over deelname via info@soap-it.eu.

Winternights Festival is gratis toegankelijk. De organisatie vraagt een vrijwillige bijdrage van het publiek. Toegangskaarten voor de verschillende presentaties en voorstellingen kunnen op de dagen zelf vanaf 15:00 uur in het festivalhart (KunstFront) worden bemachtigd.

Initiatiefnemers

Winternights is het gezamenlijk initiatief van SoAP en VIA ZUID, gestart in 2016. Productiehuis SoAP produceert nieuwe en oorspronkelijke ervaringskunst met hoge kwaliteit van de autonome maker. VIA ZUID, talentontwikkeling in de podiumkunsten, in en vanuit Limburg. Vanaf 2018 participeert C-TAKT, een kunstenwerkplaats met een focus op jong en transdisciplinair talent, als vaste, inhoudelijk partner.

Praktisch

Vrijdag 21 en zaterdag 22 december 2018

Aanvang beide dagen 15.00 uur

Festivalhart: KunstFront, Het Radium (Sphinxkwartier), Cabergerweg 45 in Maastricht.

www.winternights.nl (programma online vanaf 1 december).