STIL.Mrkopalj

een internationale virtuele live performance

Op vrijdag 5 juni om 20.00 uur presenteert Hoge Fronten / Lieke Benders de virtuele performance ‘STIL.Mrkopalj’, live voor maximaal 85 bezoekers via een online platform. STIL.Mrkopalj is een virtuele theatrale tour door Mrkopalj, Kroatië. In een 360-graden video wandel je als toerist door het dorp vergezeld door lokale verhalen en geluiden. De tour wordt online ingeleid door de makers en achteraf maak je live kennis met de inwoners van Mrkopalj.

Het kleine dorpje Mrkopalj ligt in een dal in de bergen van Kroatië en bestaat uit maar een paar straten. Het dorpje leeft van het wintersporttoerisme, maar de sneeuw blijft weg, en daarmee de toeristen ook. Wij nemen je mee. Als toerist. En bieden jou een andere blik op Mrkopalj, weg van de piste. Kijk rond, loop mee en luister naar de geluiden en verhalen die we hebben verzameld. Ontdek waarom Mrkopalj ‘the best place ever’ is.

‘Mrkopalj, the best place ever’

In april 2020 stonden diverse performances van Hoge Fronten / Lieke Benders gepland in Mrkopalj, Kroatië. In het kader van Centriphery, een samenwerking tussen negen prestigieuze festivals en instellingen in negen Europese landen, ontwikkelt Hoge Fronten in opdracht van Cultura Nova een theaterproject dat onderdeel uitmaakt van het programma van Rijeka 2020, Europese Culturele Hoofdstad.

In oktober 2019 en februari 2020 was artistiek leider van Hoge Fronten, Lieke Benders, samen met schrijver Saskia de Haas en geluidsontwerper Jolle Roelofs, als ‘artist in residence’ te gast in Mrkopalj. Daar maakten zij kennis met de inwoners van het dorp en spraken met hen over hun geschiedenis, hun ervaringen en wensen voor het dorp.

Deze ‘artist in residencies’ vormden de basis voor drie performances, die door de situatie rondom COVID-19 nu ‘on hold’ staan. Hoge Fronten / Lieke Benders besloot daarom een extra performance te ontwikkelen die op afstand door zowel het Kroatische als het Nederlandse en Belgische publiek te beleven is. Meer info over de ‘artist in residencies’ en geplande performances in Mrkopalj: https://hogefronten.nl/mrkopalj_best_place_ever/

Hoge Fronten / Lieke Benders en STIL.

Sinds 2017 onderzoekt theatermaker Lieke Benders de stilte in al haar verschijningsvormen. Samen met haar team onderzoekt zij het belang van stilte en stilstaan in een steeds roerigere maatschappij. Deze bevindingen worden getoond en gespeeld op verschillende plekken in Nederland en België en groeien in 2020 uit tot één groot finalestuk.

‘STIL.Mrkopalj’ komt tot stand in samenwerking met de internationale coproducenten Cultura Nova en Rijeka 2020 en maakt deel uit van Centriphery. Daarnaast worden de voorstellingen mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, Creative Europe, C-TAKT, Klooster Wittem, Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg en het BankGiro Loterij Fonds.

‘STIL.Mrkopalj’ 05.06.2020 | 20.00 uur | vrije online toegang

Engelstalig Aanmelden via publiciteit@hogefronten.nl
Op de dag van de voorstelling ontvangen bezoekers per mail verdere instructies.
Maximum aantal plaatsen: 85