C-TAKT#2 (dag 8): Lucinda Ra – Karel Tuytschaever

Vrijdag is de eerste avond Grondwerk van Lucinda Ra. Daarnaast komt ook Karel Tuytschaever langs met zijn TOM. Na afloop presenteert hij zijn publicatie Barely in Space.

Lucinda Ra – Grondwerk

GRONDWERK is een 72 uur durend open atelier van het collectief Lucinda Ra. Ze proberen ze de wereld rondom te begrijpen en ontstaan muzikale en beeldende voorstellingen die zeer toegankelijk zijn. GRONDWERK is geen voorstelling maar een museum en een openbaar onderzoek rond de vraag wat een sociale stad zou kunnen zijn. In drie dagen gaat jong en oud over leven en dood van elke dag in de verzorgingsstaat. Een microsamenleving waar theater en werkelijkheid voortdurend door elkaar lopen. Waar kunstenaars, wetenschappers en toeschouwers verdiepen in hoe we met elkaar kunnen samen leven en werken. GRONDWERK vindt plaats rond een grote tafel. Het toegangsticket is 250 gram eten (geen vlees, vis of alcohol). Zo voorzien de toeschouwers de ingrediënten waarmee gekookt wordt. De keuken vormt het hart van het project en is doorlopend open. Als toeschouwer kan je binnen en buitenlopen, je kan je mengen in de gesprekken, of gewoon luisteren en kijken naar muziek, animatiefilms of korte voorstellingen. Zet je bij aan de tafel of kies zelf wanneer je langskomt, maar laat je verrassen in het moment.

Lucinda Ra is een collectief van kunstenaars zoals Simon Allemeersch (theater), Giovanni Barcella (muziek), Barbara Claes (theater), Stefanie Claes (theater), Maarten De Vrieze (fotografie), Brigitte Mys (zakelijk), Jeroen Van Herzeele (muziek) en Mario Debaene (beeld). Al hun voorstellingen ontstaan in de wereld buiten het theater. Vaak nemen ze enkele jaren de tijd om zich in de onderwerpen te verdiepen. Via ontmoetingen, evenementen, interviews verzamelen materiaal voor hun verhaal, vertrekkende vanuit verschillende achtergronden en disciplines. Het resultaat is een ervaring die tot op het bot gaat.

Programma GRONDWERK op vrijdag – vanaf 19u:

– Rabot 4 – 358 – lecture performance/lezing over Rabot Gent door Simon Allemeersch
– Concert Giovanni Barcella & Jeroen van Herzeele
– Inleiding + vertoning Ouvidor (docu van Maarten De Vrieze)

Karel Tuytschaever/BARRY – TOM

TOM van Karel Tuytschaever vertrekt vanuit het portret van een man. TOM is een ode aan het ‘kijken naar’. De voorstelling prikkelt de bezoeker om zijn rationele blik en zijn eigen gestructureerde leven en kijkcodes los te laten. In deze cross-over vervloeien en versterken theater, beeldende kunst en sound elkaar. De voorstelling TOM toont de intimiteit en intensiteit van twee mannenlichamen in een uitgepuurde en ogenschijnlijk eenvoudige beeldvoering. Met TOM wil Karel Tuytschaever een taal ontwikkelen op scène waarbij het lichaam als object wordt benaderd. De lichamen staan in functie van geluid, beeld en de verbeelding van de kijker. Het onderzoekt de relatie tussen communicatie en een noodzakelijke lichamelijkheid, want zonder lichaam kunnen wij niet communiceren. De voertaal van deze voorstelling is Engels

Karel Tuytschaever studeerde voor acteur aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. In zijn werk hecht hij veel belang aan de wisselwerking tussen zijn uitvoerend werk als speler, zijn onderzoekstraject, zijn eigen werk als maker en zijn docentschap. Karel Tuytschaever begeeft zich als maker voortdurend op het snijvlak van theater en dans, tekst en lichaam. Door intens met beweging te werken ontwikkelt hij een grote nieuwsgierigheid naar het zo juist mogelijk inzetten van taal. Karel is sinds 2009 als docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Daar is hij mentor en geeft hij speltraining aan de dansafdeling en bewegingstraining aan alle dramastudenten. In september 2015 richtte Karel Tuytschaever BARRY op. Een platform vanuit de noodzaak om een omgeving te creëren waarin het hybride werk van Karel ondersteund, gemaakt en verspreid kan worden.