C-TAKT#2 (dag 10): Dagmar Dachauer – Rita Hoofwijk – Joris Perdieus & Evelien Cammaert – Lucinda Ra – Niels Vaes & Tom Herck – Ruben Bellinkx

Ook de laatste dag van het festival staat er veel op het programma. In de namiddag kan je naar facing faces van Rita Hoofwijk, competing for sunlight van Dagmar Dachauer of naar Grammatica van Joris Perdieus en Evelien Cammaert. Ook Niels Vaes en Tom Herck presenteren die dag hun grootse plannen. Afsluiten doen we om 21u30 met de geweldige live-installatie STASIS van Ruben Bellinkx. Een mooie dag.

Dagmar Dachauer – Competing for sunlight

Competing for Sunlight – The Tree Cycle” is een artistiek, multidisciplinair dans- en filmproject. Het onderzoekt de  intieme  verhouding tussen natuur en cultuur. Door middel van dans in het bos, rondom en met een boom, leggen de makers onze intieme relatie met natuur en natuurbeleving bloot. Ze bevragen fenomenen zoals onze vervreemding van de natuur en beantwoorden tegelijkertijd deze vragen door het bieden van een cultuur- en natuurbeleving. De bomen en het bos zijn “mede-performers” in het geheel. Het project resulteert in een serie danskortfilms, telkens rond één bepaalde boom(soort). Van deze serie worden hier Ash en Oak getoond. Dagmar Dachauer is een freelance danser, performer, choreograaf en filmmaker, gevestigd in Oostenrijk en België.

Doorlopend vanaf 14u

Rita Hoofwijk – facing faces

facing faces is een installatie die mensen laat kijken naar mensen. Deze performatieve installatie is een voorstel tot nadenken over hoe we mekaar bekijken en aanschouwen. Rita Hoofwijk stelt met deze installatie de vraag wat er  gebeurt in onze gedachten wanneer we dagelijks de mensen om ons heen in de ogen kijken. Als een analoge film wordt een rol met portretten door Rita Hoofwijk voor hun ogen afgedraaid. Ieder gezicht draagt een titel die vertelt hoe deze persoon gezien is. Die beschrijving kleurt de blik, blijft onvolledig, biedt een kader aan de kijker en stelt de vraag: “Hoe zie je zelf?”. Het gaat er om dat we samen opnieuw langer en intensiever kijken.

Doorlopend vanaf 13u

Evelien Cammaert & Joris Perdieus – Grammatica

Performance-artieste Evelien Cammaert en beeldend kunstenaar Joris Perdieus maken samen een intrigerende en verstilde performance, die het publiek onderdeel maakt van de installatie, getiteld Grammatica. Ze draperen in stilte doeken van verschillende kleur over een kader, steeds weer herschikken ze de doeken. Dat wordt door een camera geregistreerd en meteen ook op een scherm getoond, zonder dat de performers aanwezig zijn in het geregistreerde beeld. Er ontstaat een haast sacrale en verstilde sfeer. Het geprojecteerde werk krijgt daardoor ook iets landschappelijks. Het werk zal ook te zien zijn zonder de performance, als een kunstwerk voor een tentoonstelling.

De performance in de installatie vindt plaats om 14u30 – 16u30 – 19u30

Lucinda Ra – Grondwerk

Lucinda Ra is een collectief van kunstenaars die samen met het publiek en de stad waarin ze spelen een verhaal vertellen over die stad en over de wereld, over de kwetsbaarheid van een stad.In een mix van disciplines en stijlen brengen ze overdag en ’s avonds op het podium en in de compressorenhal van C-mine hun wereld tot leven. Tickets: voor de avondvoorstellingen betaalt u met 250 g voedingsmiddelen (geen vlees, vis of alcohol).

Programma GRONDWERK op zondag – van 13u30 tot 16u:

–  Workshop met publiek en mensen van Genk
– Toonmoment Stefanie Claes
– Kleine presentatie als afsluiter

Tom Herck & Niels Vaes – Expo

De twee Limburgse kunstenaars Tom Herck en Niels Vaes lopen met een groots plan rond om een kunstwerk te maken op één van de terrils. Om dat te verwezenlijken zijn ze aan een diepgaand onderzoek bezig. Het voorlopige resultaat van dat onderzoek presenteren ze tijdens C-TAKT # 2. Ze stellen er onder andere de studies, schetsen, maquette en het fimpje van de rondreis in Engeland en Peru waar ze landart hebben gedocumenteerd voor. Maar hoe ze hun uiteindelijke meesterplan zullen invullen is nog niet bekend, het kan nog alle kanten uit.

Ruben Bellinkx – STASIS

Als afsluiter van de dag en tevens van het hele festival staat STASIS van Ruben Bellinkx in de grote zaal. In Stasis van Ruben Bellinkx klemt een groep mannen in pak met een bovennatuurlijke kracht een tafel vast in het mond. Op iedere tafel staan andere mannen in pak die hetzelfde doen. Samen vormen ze een indrukwekkende piramidale constructie. De mannen zitten letterlijk vast in een structuur op de grens van het onmogelijke. De verwondering die dit bij de toeschouwer oproept  wil Ruben Bellinkx versterken door een compositie of setting te creëren die een verstild poëtisch beeld achterlaat dat balanceert op de rand van herkenning en vervreemding. Kortom een stukje poëtische goochelarij dat enkel lijkt te bestaan in een surreële wereld. Ruben Bellinkx is in de eerste plaats een beeldend kunstenaar en gast-professor aan het KASK. Het werk van Ruben Bellinkx toont veelal situaties waar gebruiksvoorwerpen, attributen en dagelijkse leefruimtes hun vanzelfsprekende rol verliezen.