C-TAKT & In Situ op Theater op de Markt

Theater op de Markt neemt van 7 tot en met 11 augustus de Hasseltse binnenstad weer over en vult je zomer voor de 20e keer met verrassend circus en verbazend openluchttheater. Op het programma staan ook verschillende makers en artiesten die C-TAKT en/of In Situ ondersteunt. Bij deze een overzichtje van de zaken die u zeker niet mag missen. Het volledige programma kan u hier raadplegen, ook aardig de moeite.

Ellen Schroven & Joachim Badenhorst – Berg

Ellen Schroven en Joachim Badenhorst nemen je mee op expeditie langs negen Belgische en Nederlandse dorpen en gehuchten die de naam Berg dragen.

Al makend, schrijvend, wandelend, sprekend, zwijgend, tekenend en spelend creëert ‘Berg’ een veelkleurig beeld in onze verbeelding, dat recht doet aan de breekbaarheid, intensiteit en gelaagdheid van de wereld om ons heen.

‘Berg’ vertrok bij één woord en waaierde uit naar een collectief traject, dat in verschillende hoofdstukken wordt gedeeld met een publiek. In het spoor van een zeiltocht die van start ging in 1939, werd de expeditie gaandeweg ook een studie van de duur tussen verschillende punten in de tijd. 

Liesbet Hermans/Posthuman – A Deluded State of Mind

Ga mee op een intrigerende wandeling door de stad. Via een hoofdtelefoon luister je naar de innerlijke wereld van de persoon die je volgt. Je hoort hem/haar denken over zichzelf, over zijn of haar plaats in de wereld, over de wereld en over de mensheid. 

Liesbet Hermans verkent met ’A deluded state of mind’ de relatie tussen ons lichaam en onze geest. Volgens haar hebben wij soortgelijke gedachtepatronen, maar hoeveel impact hebben die patronen op ons leven? En wat gebeurt er als we deze gedeelde gedachten de aandacht geven die ze van ons verlangen?

Blast Theory – Cat Royale

Kijk binnen in een utopie waar katten in harmonie leven met artificiële intelligentie.

Gedurende 12 dagen brachten Ghostbuster, Pumpkin en Clover tijd door in een bijzondere kamer. Elk oppervlak was bedekt met tapijt zodat ze vrij konden klimmen en verkennen. Ze hadden eten, drinken en airconditioning. Ze hadden hoge richels om vanaf te kijken, hokjes om in te slapen en een krabpaal van vloer tot plafond. 

In het midden van de kamer stond een robotarm bestuurd door een AI, verbonden met een computer vision-systeem. Om de paar minuten gaf de AI de robot de opdracht om de katten een spelletje aan te bieden. Na verloop van tijd leerde de robot welke spelletjes elke kat het leukst vond.

Zou jij een robot voor je huisdier laten zorgen?

Johannes Bellinkx & Daan Brinkmann – The Parcel Project

“Al die tijd was ik maar één klik van je verwijderd, totdat ik opeens voor je deur stond. Om bij je te komen rolde, gleed, hobbelde en sprong ik van knooppunt naar knooppunt.”

”Tijdens mijn reizen kwam ik röntgenscanners, snuffelende hondenneuzen of een ruwe behandeling tegen als ik pech had. Soms had ik blauwe plekken. En als ik eindelijk aankom en al het harde werk gedaan is, eindig ik in de papierbak.”

Johannes Bellinkx en Daan Brinkmann stuurden een postpakket de wereld rond, uitgerust met camera’s en microfoons. Met ‘The Parcel Project’ lijkt het alsof je zelf in een postpakket zit. Je wordt ondergedompeld in een indrukwekkende video-installatie die je laat kennismaken met het logistieke doolhof dat onze planeet als een snoeppapiertje bedekt.

Kaleider/Seth Honnor – Arch

‘Arch’ is een poging om een vrijstaande boog te bouwen, gemaakt van twee derde beton en één derde ijs.

Wat we wel kunnen, is vertellen wat er gaat gebeuren: je ziet hoe twee mensen een boog bouwen van ijs en beton, terwijl een betoverend koor je aandacht vasthoudt. Wat minder eenvoudig is, is vertellen wat je erbij zal voelen – we kunnen alleen beloven dat het indruk op je zal maken.

Misleidend in zijn eenvoud, ontvouwt ‘Arch’ zich als een onverwachts aangrijpende reis. Een prachtige combinatie van ingehouden adem en krachtig gezang verstrengelen zich met de voortdurende onvermijdelijkheid van instorting.

‘Arch’ raakt het publiek met thema’s als dood, vernieuwing en hoop. Tegelijkertijd wijst het werk op de bijzondere maar gebrekkige systemen die mensen creëren: talen, economieën, architecturen en democratieën… en de onvermijdelijke impact van deze systemen op ons milieu en op onszelf.

Moni Wespi – Slowed Landscapes

Hoe word je als een steen? Hoe word je als mos, een oppervlakte bedekkend, en ademend? Ademen als een boom? Als gedroogd gras, als slapende natuur? Gewoon: door er te zijn. 

In ‘Slowed Landscapes’ mengt Moni Wespi haar lichaam met haar omgeving. Door de mens op gelijke voet te plaatsen met de wereld om zich heen, daagt ze het perspectief dat wij zo gewoon zijn – waarin de mens steeds centraal staat – uit tot het uiterste.

Ontdaan van de alledaagse snelheid van het leven doet Wespi ons nadenken over onze verhouding als mens tot de stad, tot de natuur… tot de hele wereld om ons heen.

Sauf Le Dimanche – Troc!

Geef een gebaar en ontvang een geïmproviseerde choreografie van 1 minuut en 30 seconden, speciaal voor jou!

Kom kijken, geef ons een gebaar, en laat je verrassen door een dans waarvoor jij de grootste inspiratie bent. Voel een magisch moment van verbinding met de dansers van Sauf le dimanche, terwijl het leven van de stad rondom ons gewoon doorgaat.