OORtreders festival 2020

Changing ecologies & new narratives
23-25.10, Provinciaal Domein Dommelhof (BE)

OORtreders Festival is een 3-daags feest van geluid middenin het landschap van de Limburgse Kanaalzone. Het festival verkent introverte en opwindende formats, van dauwconcerten tot deep listening sessies, op de cutting edge tussen geluid en samenleving. Met een uitgebalanceerde hoeveelheid ruimte voor elke muzikale indruk, verweeft het programma lokale gemeenschappen met de internationale scène, in de noodzaak om te creëren en het onbekende te versterken. Het programma van dit jaar changing ecologies & new narratives verbindt publiek en artiesten in minimale settings en onderzoekt de niet-classificeerbare relaties tussen mens en natuur door middel van geluid.

Changing ecologies & new narratives

Deze derde editie van OORtreders Festival brengt jonge en kritische stemmen samen rond de relatie tussen mens, natuur en geluid, in een snel veranderende wereld. Het festival verkent eigentijdse verhalen, ecologische botsingen, organische processen en potentiële toekomsten. We gaan samen op zoek naar nieuwe uitdagingen en narratieven: non-lineair, ongedwongen en inclusief. Het festival bestaat uit drie grote delen: een programma met performance, geluid en talks, een Expo-route met werk in de publieke ruimte en Feath. the festival: sociaal-artistieke trajecten, co-creatieve labs en workshops in het kader van het programma.  

Expo-route

Het festival start met een 3-daagse expo met monumentale geluidskunst in de Limburgse Kanaalzone. Al fietsend of te voet verken je het werk van 14 binnen- en buitenlandse artiesten op 11 verschillende locaties, binnen of in openlucht. Het werk van de kunstenaars staat midden in een landschap in volle verandering en reflecteert over de tijd waarin we leven. Tijdens de festivalopener IMPACT van Nick Steur valt een gigantische steen van 30 meter hoogte als een gecontroleerde meteorietinslag op het dorpsplein van Overpelt, om daarna een permanent kunstwerk te worden. Luister bij Doors of listening van Félix Blume naar de verhalen en soundscapes van bewoners in diaspora. Volg de kringloop van het smeltwater van de Breiðarmerkurjökull Gletsjer in een videowerk van Edith Dekyndt, of luister naar het gezoem van bijen in de Guerilla Beehive van Annemarie Maes. De Italiaanse kunstenaar Marco Barotti meet met een collectie van 80 Clams de waterkwaliteit van de Dommel en zet dit om in geluid. Stuit bij Level van Bouke Groen op vijf glazen kolommen, middenin de natuur. Elk brengen ze een gezongen toon om een harmonie te vormen, om daarna steeds opnieuw weer te veranderen. Met: Edith Dekyndt, Annemarie Maes, Paul Kos, Marco Barotti, Félix Blume, Maarten De Vrieze, Babs Decruyenaere, Mireille Duthoy, Nazanin Fakoor, Nick Steur, Collectief Publiek Geluid, Bouke Groen, John Grzinich.

Programma: concerten, walks, performances & talks

Een programma met performances en concerten loopt overheen 3 dagen in en rond Provinciaal Domein Dommelhof. Op vrijdag spelen Silke Huysmans & Hannes Dereere de documentaire voorstelling Pleasant Island over de vluchtelingenproblematiek en diepzeemijnbouw op Nauru. Op zaterdag tussen 15.00 en 23.30 uur wordt het publiek in kleinere groepen verdeeld om samen een parcours met performances af te leggen, met o.a. Razen, Liew Niyomkarn & Inne Eysermans, Rafaele Andrade, Pauline Miko, Pak Yan Lau, Polina Medvedeva & Andreas Kühne, Andreas Trobollowitsch en een immersief Listening Programme gecureerd door Dominik ‘t Jolle. Zondag start met een dauwconcert in Hageven Natuurgebied, met nadien verschillende begeleide wandelingen en een Film Programme door John Grzinich. In de namiddag is er een programma met talks ‘Sound & Society’ en een performance over informele radio door het internationale audio-collectief MAEKUR. 

Bekijk hier het volledige programma.

Feath. the festival

Feath. the festival zijn langdurige trajecten, labs en workshops rond het programma, die de voedingsbodem vormen van het festival. Deze vinden plaats in Pelt in de periode voor of na het festival, met als hoogtepunt het festival zelf. De bewoners van het Rode Kruis Opvangcentrum Pelt werken samen met Félix Blume, CC Palethe en C-TAKT+ aan een permanent kunstwerk voor de collectie van Klankenbos. Jongeren uit de omgeving worden in verschillende projecten betrokken, in samenwerking met Jeugddienst Pelt en Kunstacademie Noord-Limburg. Centrale festivalgast John Grzinich geeft een workshop rond site specifieke geluidskunst met het lokale als meest centrale factor. De internationale curator Christine Eyene geeft in het kader van Sounds Now, een meerjarig Creative Europe project een ‘Curating Lab’, waar ze met lokale gemeenschappen werkt rond het auditieve geheugen na migratie. De uitkomst van dit lab wordt getoond met performances in een Curating Lab avond op vrijdag 23.10. Met Expo-groep Off, Off, Off, CC Palethe en Gemeente Pelt organiseren we de langer lopende expo In An Early Alpha Stage. Het festival ondersteund de creatie en ontwikkeling van nieuw artistiek werk. Artiesten komen in residentie en geluidsprojecten worden gerealiseerd in samenwerking met Meakusma, IN SITU en SoAP. Lokale partners voorzien eten en drinken, zoals vegan kampioen De Gastvrijheid uit Leopoldsburg met groenten uit eigen tuin. 

OORtreders Festival is een festival van C-TAKT en Musica, Impulscentrum voor Muziek in samenwerking met Bezoekerscentrum De Wulp (Hageven Natuurgebied), CC Palethe, C-TAKT +, De Gastvrijheid, de Duitse gemeenschap, de Vlaamse gemeenschap, de Vlaamse Overheid, Expo-groep Off, Off, Off, Gemeente Pelt, Gonzo (Circus), IN SITU, Kunstacademie Noord- Limburg, Meakusma, Rode Kruis Opvangcentrum Pelt, Provinciaal Domein Dommelhof, Provincie Limburg, en SoAP. Het ‘Curating Lab’ in het kader van Sounds Now wordt medegefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie.

Expo-route 23.10 – 25.10

Al fietsend of te voet verken je het werk van 14 binnen- en buitenlandse artiesten op 11 verschillende locaties, binnen of in openlucht, in het midden van de Limburgse kanaalzone. Het werk van de kunstenaars staat midden in een landschap in volle verandering en reflecteert over de tijd waarin we leven. 

  • Edith Dekyndt
  • Annemarie Maes
  • Annemarie Maes
  • Paul Kos
  • Marco Barotti
  • Félix Blume (doors)

Festivalpas

Als bezoeker kies je zelf je eigen tarief.
Met dit ticket heb je toegang tot het volledige festival, alle dagen en alle venues.
► Solidarity Ticket: 15 euros
► Standard Ticket: 20 euros
► Support Ticket: 25 euros

Voor de voorstelling Rainbow van Nazanin Fakoor in CC Palethe dien je een apart ticket aan te kopen.
Omwille van maatregelen rond het Coronavirus worden tickets momenteel enkel online verkocht en is het aantal plaatsen beperkt. Ook op de dagen van het festival kan je enkel online kopen.
  Onthaal en festivalbandjes aan de festivalbalie in Theatergebouw Dommelhof. 

Bestel je festivalpas

Parcours 

Het programma op zaterdag 24.10 is opgebouwd uit 3 verschillende parcours tussen 15.00 en 23.30 uur. Elke artiest speelt 3 keer; korte sets van ongeveer 30 minuten in een minimale setting. Als publiek wordt je bij aankomst ingedeeld in één van de 3 groepen, waarmee je het parcours doorloopt. In welke groep je ook terecht komt: alle artiesten komen in elk parcours aan bod. Op deze manier kunnen we garanderen dat iedereen elke voorstelling kan bijwonen, rekening houdend met de afstandsmaatregelen in de zalen. 

Corona 

We volgen de maatregelen van de nationale overheid. De gezondheid van het publiek, artiesten en team staat centraal. Hierdoor vindt een groot deel van het programma zoals de expo-route en verschillende performances plaats in openlucht en op gespreide locaties. We werken met kleinere publieksgroepen en intieme settingen, waarbinnen de afstandsmaatregelen in de zalen gerespecteerd kunnen worden. Op het terrein zijn er meerdere ontsmettingspunten, net als een verhoogde schoonmaak. De ticketverkoop is deze editie enkel online. We houden jullie op de hoogte van mogelijke wijzigingen.