OORTREDERS FESTIVAL 2020

Changing ecologies & new narratives
23-25.10.2020 – Provinciaal Domein Dommelhof, Pelt (BE)

PROGRAM LAUNCH – 14.07.2020

OORtreders Festival is een 3-daags feest van geluid middenin het landschap van de Limburgse Kanaalzone. Van dauwconcerten tot deep listening sessies, het festival verkent introverte en opwindende formats op de cutting edge tussen geluid en samenleving. Met een uitgebalanceerde hoeveelheid ruimte voor elke muzikale indruk, verweeft het programma lokale gemeenschappen met de internationale scène, in de noodzaak om te creëren en het onbekende te versterken. Het programma van dit jaar ‘changing ecologies & new narratives’ verbindt publiek en artiesten in minimale settings en onderzoekt de niet-classificeerbare relaties tussen mens en natuur door middel van geluid.

CHANGING ECOLOGIES & NEW NARRATIVES

Deze derde editie van OORtreders Festival brengt jonge en kritische stemmen samen rond de relatie tussen mens, natuur en geluid, in een snel veranderende wereld. Het festival verkent eigentijdse verhalen, ecologische botsingen, organische processen en potentiële toekomsten. We gaan samen op zoek naar nieuwe uitdagingen en narratieven: non-lineair, ongedwongen en inclusief.

Het festival start met een 3-daagse expo met monumentale geluidskunst in de Limburgse Kanaalzone. Centraal staat het festivalprogramma met performances en concerten op verschillende locaties in en rond Provinciaal Domein Dommelhof. Op zondag zijn er walks, begeleide wandelingen met performances langsheen de expo. Daarnaast workshops en een verdiepend programma met talks over ‘Sound & Society’.

Met de onvoorspelbaarheid van het virus SARS-CoV-2 in ons achterhoofd, hebben we de afstandsmaatregelen doorgetrokken in de organisatie van het festival. Een groot deel van het programma vindt plaats in openlucht. Hiernaast werken we met verschillende publieksgroepen, parcours en intieme opstellingen. Zo kunnen artiesten, publiek en het team op een gezonde manier het festival beleven.

Het festival is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende lokale actoren, burgers, bewoners, artiesten, internationale initiatieven en verbindt deze in langdurige trajecten die voor en na het festival plaatsvinden, met als hoogtepunt het festival zelf. De bewoners van het Opvangcentrum Rode Kruis-Valkenhof werken samen met CC Palethe en C-TAKT+ aan een permanent kunstwerk voor de collectie van Klankenbos. Jongeren uit de omgeving worden op verschillende manieren betrokken in en rond het festivalprogramma, dit in samenwerking met Jeugddienst Pelt en Kunstacademie Noord-Limburg. Op vrijdag is er een scholendag voor middelbare studenten die zelf aan de slag gaan met geluid.

Voor bepaalde delen van het programma gingen we de samenwerking aan met gastcuratoren. Zo is er o.a. een listening program gecureerd door Dominik ‘t Jolle en een langer lopende expo in samenwerking met expo-groep OFF OFF OFF en Gemeente Pelt. Aansluitend en in het kader van Sounds Now, een meerjarig Creative Europe project  vindt er een ‘Curator Lab’ plaats. Verder worden diverse geluidsprojecten gerealiseerd en ondersteund vanuit het festival in samenwerking met Meakusma, IN SITU en SoAP.

Het festival streeft naar een balans met de ecologie van de omgeving en stelt onze relatie met de natuur in vraag. Van daaruit waagt het zich op onbekend terrein. De tweede editie van de workshop SITE SPECIFICS, zoekt nieuwe verbindingen met het lokale ecosysteem. Lokale partners voorzien eten en drinken, zoals vegan kampioen De Gastvrijheid uit Leopoldsburg met groenten uit eigen tuin.

OORtreders Festival is een festival van C-TAKT en Musica, Impulscentrum voor Muziek in samenwerking met Bezoekerscentrum De Wulp (Hageven Natuurgebied), CC Palethe, C-TAKT +, De Gastvrijheid, de Duitse gemeenschap, de Vlaamse gemeenschap, de Vlaamse Overheid, Gemeente Pelt, Gonzo (Circus), IN SITU, Meakusma, Opvangcentrum Rode Kruis-Valkenhof, Provinciaal Domein Dommelhof, Provincie Limburg, en SoAP. Het ‘Curator Lab’ in het kader van Sounds Now wordt medegefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie.