Halewyn – ‘Het verhaal van een middeleeuwse Superheldin in klank en beeld’ – (ondertiteld)

Halewyn – Het verhaal van een middeleeuwse Superheldin in klank en beeld Raphaël De Cock brengt met ‘Halewyn’, een eigentijdse voorstelling gebaseerd op de befaamde Middeleeuwse Ballade van Heer Halewijn. Tijdens zijn reizen ontdekte Raphaël De Cock dat er talloze varianten van de ballade bestaan van Ijsland, Hongarije tot zelfs Sefardisch Marokko, maar de oudste wortels liggen blijkbaar in onze contreien. Net daarom brengt hij ook artiesten met verschillende achtergronden samen om vanuit de verschillende ‘talen’ die elk van de artiesten speelt / zingt / spreekt / tekent / beweegt te komen tot een project vol hybride invalshoeken. De toevoeging van nieuwe muziek(stijlen) en composities zorgt voor een hedendaagse vertaling van het verhaal, geheel in de zin van de organische ontwikkeling die de ballade ook kende via mondelinge overlevering sinds de Middeleeuwen, of zelfs van lang daarvoor nog. De zangeres Emma Rekers voorziet de heldin van een stem, een zanger-acteur neemt de rol van Halewyn op zich. Een geluidskunstenaar schept met electro en soundscapes de juiste sfeer. Een zandkunstenares en een danseres-actrice-circusartieste voegen heel eigen(tijdse) visuele aspecten aan de voorstelling toe en zorgen zo voor de rode draad met hedendaagse, metaforische en tijdloze taferelen.

De Ballade van Heer Halewyn gaat in première tijdens AlbaNova op 24 juni 2018.