In residentie: Léa Roger ihkv Showcase Emerging Sounds

Léa Roger komt in residentie in het kader van Showcase Emerging Sound. Showcase Emerging Sound is een selectie van 4 geluidskunstenaars georganiseerd door STUK, Q-O2 en Musica ism C-TAKT. Ieder jaar wordt er een nieuwe een staalkaart van nieuwe geluidskunst in België gepresenteerd. Vier beloftevolle geluidskunstenaars werden geselecteerd en krijgen een duwtje in de rug: Marija Rasa Kudabaitė, Raphael Malfliet, Léa Roger en Vica Pacheco. Hoewel deze kunstenaars in verschillende disciplines actief zijn, focust deze editie vooral op elektroakoestische live performances, waarin compositie en improvisatie samenkomen.

Léa Roger is een jonge Brusselse geluidskunstenaar. Ze luistert graag naar geluiden en zoekt waar het wemelt en kronkelt, waar het wiebelt en onvoorspelbaar is. Door middel van improvisatie, opname, compositie en installatie gaat Léa op zoek naar die zoete sonische plekjes. Léa is Keltische harpiste sinds ze zeven jaar oud was, en voegde later objecten, effectpedalen, percussie, zang en elektro-akoestisch apparaten toe. Later richtte ze zich op elektronische apparaten en geluidskunst. Haar onderzoek focust op resonantie en vibratie, energiestromen, psycho-akoestische en visuele fenomenen en de principes van feedback.

In haar performance, The Primary respiratory mechanism, wil Léa Roger zonder elektronische effecten onderzoeken hoe fase-effecten en kleuren zichzelf transformeren in de akoestiek van een ruimte, wanneer diffusers en de ruimte ook als instrumenten worden beschouwd. Een meeslepend geluid met een harp, gecontroleerde feedback en een mechanische strijkstok, en een ruimtelijke opstelling die live wordt gespeeld met meerdere luidsprekers, om te spelen met organische texturen.