Joris Perdieus

Biografie

Joris Perdieus (Genk, 1981) is multidisciplinair kunstenaar. Hij studeerde aan Sint-Lukas Brussel, waar hij een Master in de schilderkunst en een Master in Transmedia behaalde. Joris bevraagt ruimtelijkheid en de manier waarop mensen via allerlei strategieën met ruimte in dialoog treden. Zijn werken zijn vaak tijdelijke ruimtelijke installaties, ingrepen op binnenruimtes vanuit een doorgedreven analyse ervan. Hij onderzoekt  raakpunten tussen installatiekunst en theater en scenografie. Gaandeweg ontdekte hij de performatieve aspecten in zijn manier van werken, die vormen steeds vaker het centrale onderwerp van zijn werken die in toenemende mate discipline-overschrijdend worden. Joris woont en werkt in Brussel.

Meer info

Joris Perdieus

Foto: Evelien Cammaert

In residentie Grammatica

Performance-artieste Evelien Cammaert en beeldend kunstenaar Joris Perdieus maken samen een intrigerende en verstilde performance, die het publiek onderdeel maakt van de installatie.

In een intrigerende, verstilde installatie ontleden ze het creatieproces van een kunstwerk. Op een leeg canvas draperen ze een compositie van verschillende gekleurde doeken. Door een liveprojectie ontstaat een compositie van licht, kleur, tijd en ruimte. Grammatica is een laboratorium voor de relatie tussen kunstwerk, kunstenaar en publiek.

project details

In residentie A Glittering In A Box. Somewhere.

Joris Perdieus situeert zijn onderzoek in verschillende ruimtelijke kunstdisciplines en doorzoekt de grensgebieden tussen installatiekunst, architectuur en performance. Een term die dan al snel opduikt is scenografie. Joris spreekt liever van ‘scenografische ruimte’: een complex, actief sensorisch geheel waarin technologische sensoriële prikkels van bijvoorbeeld licht, geluid, geur en eerder psychologische, emotieve en cognitieve processen zoals oriëntatie, instinct en motoriek samenspelen.

Perdieus reflecteert over performatieve ruimte als autonoom kunstwerk: de ruimte als performer. Ruimtebeleving staat centraal in zijn werk, maar hoe beleeft de ruimte de toeschouwer? Wat maakt van een architecturale ruimte een plaats? Wat gebeurt er als er nieuwe elementen in worden geïntroduceerd? Hoe reageren wij als belevende lichamen op mechanische beweging in binnenruimtes?

Joris onderzoekt deze aspecten vanuit tijdelijke fysieke interventies, die vaak ontstaan uit een meditatieve wisselwerking met site-specifieke situaties, of net vertrekken van non-ruimtes zoals een blackbox. Hij legt daarbij veel nadruk op maak- en ontwerpprocessen als artistieke waardedragers. Toeschouwer, context en medium worden beschouwd als essentiële actoren in een steeds doorlopende beweging van verschijnen en verdwijnen.

project details