IMPACT

Nick Steur

Omschrijving

Nick Steur raakte geïnspireerd door getuige te zijn van een meteoor in de woestijn en begon een onderzoek naar de impact van een inslag. Een appel die ineens uit een boom valt en voor je voeten terecht komt, een pandemie, de meteoor die de dinosauriërs deed uitsterven; er zijn gebeurtenissen die niet te voorzien zijn. Met het (letterlijke) loslaten van een enorm gewicht wordt de aandacht gericht op dit onvermijdelijk onverwachte, dat ons achterlaat met een indruk. De vraag is welke.

Zowel de voorbereiding van de inslag, het vallen van de steen, als de steen die permanent blijft liggen, zijn deel van het werk.

“He understands something that many around him can no longer see. He inspires, explains with two hands what this world is all about. He redefines the concepts: balance, feeling, aesthetics, silence, solidarity, harmony.” (Stijn Dierckx, De Morgen)

Nick Steur (NL) is een kunstenaar die met onbewerkte materialen werkt, waarbij steen zijn favoriete medium is. Hoewel velen hem zien als een beeldend kunstenaar, houdt Steur van het ‘live’ aspect van performance: “I think it’s important that spectators become aware of the present, and their own presence in it.” 

In plaats van grootse gebaren of symboliek, lijken zijn acties voornamelijk functioneel; staal verbinden, een rotsblok verplaatsen of een druppel water opvangen… Door vaardigheid en intense focus is hij in staat om een ​​innerlijke dialoog opnieuw te verbinden met een externe realiteit. Deze holistische benadering slaagt erin om subtiele veranderingen in tijd en ruimte, en misschien ook bij mensen, te communiceren.

“This is Rothko to me, so comforting, so beautiful, so purified.” (David Van Reybrouck)

Sinds hij in 2011 afstudeerde aan het Instituut voor Podiumkunsten in Maastricht is Nick Steur uitgenodigd door tal van musea en internationale kunstenfestivals en heeft hij verschillende prijzen gewonnen. Momenteel verblijft hij in Brussel en wordt hij ondersteund door Stichting SoAP, IN SITU, Workspace Brussels, C-TAKT en het Performing Arts Fund in Nederland.