Marco Barotti wint Global Digital Art Prize van Nanyang Technical University (NTU)

Nanyang Technological University, Singapore (NTU Singapore) heeft vandaag de winnaars bekendgemaakt van de inaugurele NTU Singapore Global Digital Art Prize, een tweejaarlijkse internationale wedstrijd die is ontworpen om buitengewone creativiteit in kunst, design en cultureel erfgoed te erkennen die veel gebruik maakt van digitale hulpmiddelen.

De in Berlijn gevestigde mediakunstenaar Marco Barotti versloeg met succes meer dan 440 andere inzendingen en won de eerste prijs van $ 25.000 in de categorie Professional (Internationaal), terwijl NTU-afgestudeerde Bao Songyu de hoofdprijs van $ 10.000 wint in de categorie Studenten (Singapore).

Het thema voor de inaugurele editie van de prijs is ‘De vierde industriële revolutie’. Het heeft als doel de nadruk te leggen op de impact van technologische transformatie op de samenleving en de menselijke conditie. Aangezien de convergentie van de fysieke, biologische en digitale wereld tal van kansen en uitdagingen biedt.

NTU-voorzitter professor Subra Suresh: “De respons op de inaugurele NTU Global Digital Art Prize is opmerkelijk met 459 inzendingen uit 73 landen. De hoge kwaliteit van inzendingen toont de diepte van creatief talent van zowel de internationale kunstenaars als onze studenten in Singapore. Omdat kunst een krachtige bron van inspiratie en inzicht kan zijn, hoop ik dat de NTU Global Digital Art Prize meer kunstenaars en publiek zal aansporen om de relatie tussen kunst en de opkomende technologieën die ons leven hervormen te verkennen, als onderdeel van een breder debat en discussie over de impact van technologie op de mensheid en de maatschappij. ”

Het leven in zee inspireert de werken van de winnaars

Het werk van Marco Barotti, getiteld ‘Clams’, is geïnspireerd door het krachtige vermogen van weekdieren om vervuiling op te sporen. Zijn audiovisuele installatie van bewegende sculpturen, die lijken op schelpen, tikt op sensoren die de waterkwaliteit meten. De sensoren kunnen in elke natuurlijke of kunstmatige aquatische omgeving worden geplaatst, dicht bij de sculpturen van het tweekleppig schelpdier of via een draadloze externe verbinding van overal ter wereld. De real-time gegevens die door de sensor worden gestreamd, worden verwerkt en omgezet in een audiosignaal dat een soundscape evenals de open- en sluitbeweging van de kokkels genereert. Geluid en beweging verenigen zich om een ​​audiovisuele ervaring te creëren waarmee het publiek de waterkwaliteit in realtime kan zien en horen. Met behulp van gerecycled plastic worden meerdere kleuren en patronen met ondoorzichtige en transparante eigenschappen samengevoegd om unieke vellen te creëren die de vorm van de kokkels vormen.

De pas afgestudeerde Bao Songyu van de NTU School of Art, Design and Media had zijn laatste jaarproject getiteld “Museum of Marine Life 2119 (MML)” ingediend voor de Digital Art Prize. Zijn kunstwerk is een metaforische visualisatie van een waarschijnlijke toekomst die voortvloeit uit de dodelijke effecten van het antropoceen. MML begint in 2119 wanneer zeedieren zijn uitgestorven en een marien bioloog besluit een reeks nostalgische chimerische exemplaren te bouwen als eerbetoon aan de verdwenen levensvormen in de vorm van een menagerie van kinetische sculpturen. Het kunstwerk volgt het perspectief van de mariene bioloog die alleen kan vertrouwen op immateriële menselijke herinneringen, zonder artefacten van het ter ziele gegane phylum.

De winnende inzendingen werden gekozen door een jurypanel die gerenommeerde kunstenaars en wetenschappers vertegenwoordigt, waaronder mevrouw Honor Harger, uitvoerend directeur van ArtScience Museum; De heer Khairuddin Hori, curatorieel directeur en partner bij Chan + Hori Contemporary; Mr Daehyung Lee, oprichter van Hzone Art Consulting; Universitair hoofddocent Hiromi Ozaki van de Tokyo University of the Arts; en mevrouw Lubi Thomas, kunstenaar, curator en co-directeur van Ars Electronica Australië.

Andere juryleden zijn professor Ute Bauer, directeur van NTU Center for Contemporary Art; bekroonde Singaporese sound-mediakunstenaar Zulkifle Mahmod; Mevrouw Bala Starr, directeur van het Institute of Contemporary Arts Singapore; Dr June Yap, directeur van curatorial, programma’s en publicaties in het Singapore Art Museum; evenals universitair hoofddocent Biju Dhanapalan, universitair docent Djordje Arambasic en senior docent mevrouw Candice Ng van de NTU’s School of Art, Design and Media.

De NTU Global Digital Art Prize wordt georganiseerd door het NTU Institute of Science and Technology for Humanity (NISTH) en de School of Art, Design and Media.

De tentoonstelling van de 14 winnende en genomineerde werken is van 11 oktober tot 30 november te zien in de NTU ADM Gallery, gevestigd in de School of Art, Design & Media.