Vacature: Lieux Publics, centre national des arts de la rue et de l’espace public (CNAREP) van Marseille rekruteert zijn nieuwe directeur.

Over Lieux Publics

Lieux publics, gelegen aan de Cité des arts de la rue in Marseille, is een van de dertien etablissementen die door de Ministerie van Cultuur. Als zodanig voert de vereniging de belangrijkste missies van het label uit:
• Ondersteuning van artistieke creatie en productie voor de openbare ruimte, in het bijzonder door het ontvangen van artistieke teams in residentie, en coproductiebijdragen;
• Verspreiding van werken en kunstenaars door middel van regelmatige bijeenkomsten die het hele jaar door worden georganiseerd;
• Uitbreiding van het publiek door de uitvoering van een cultureel actieprogramma.

Ook erkend als een “Europese productie hub” door het Ministerie van Cultuur sinds 2017 voor de coördinatie van het netwerk Europees “IN SITU”, Lieux Publics is een belangrijke vestiging in het regionale, nationale en internationale landschap van straatkunst.

De financiële partners van CNAREP zijn het Ministerie van Cultuur (DRAC PACA), de stad Marseille, de zuidelijke regio en de departement Bouches-du-Rhône. Het IN SITU-netwerk, gecreëerd en beheerd door Lieux publics, profiteert ook van een subsidie van het Europese programma “Europe Creative”. Het totale budget voor Openbare Plaatsen bedraagt ​​2.886.345 (afsluiting van de rekeningen 2021 van Openbare plaatsen en ApCAR).

Het team bestaat momenteel uit 21 vaste functies (19,64 fte), 2 arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, 3 stagiaires, 8 werknemersfuncties in inburgering(6 fte) en circa dertig intermitterende werknemers (3/4 fte) per jaar. Momenteel loopt een procedure voor de fusie van Lieux publics en ApCAR (prefiguratievereniging van de Cité des arts de la rue) die zou eind juli 2022 effectief moeten zijn. Als gevolg hiervan zal Lieux publics ook de ruimtes van de Cité beheren in overleg met de stad Marseille, eigenaar van de site en de gebouwen, en zal verantwoordelijk zijn voor de coördinatie van de evenementen culturele evenementen die daar worden geprogrammeerd. Deze fusie van de twee structuren heeft met name tot doel nieuwe methoden te creëren samenwerking met andere culturele structuren waarvan het hoofdkantoor zich in de Cité des arts de la rue bevindt, om het meer open te stellenop zijn grondgebied.

De Cité des arts de la rue is een fabriekslaboratorium, een werkplaats, constructie, repetitie, reflectie, opleiding…Dat is 36.000 m2 gewijd aan het creëren van shows voor de openbare ruimte. Het moet meer een plaats van demonstratie worden en ontmoeting. Deze nieuwe missies zijn het resultaat van een reflectie genaamd “Demain la Cité”.

Missie

Bewezen professional van de podiumkunsten, de directeur (artiest of niet) zorgt voor het beheer van de vereniging onder de voorwaarden bepaald door de statuten en in overeenstemming met de specificaties van de opdrachten en specificaties van het CNAREP-label.

In dit kader, hij of zij:

• Ontwikkelt en implementeert het artistieke en culturele project van de vestiging, inclusief de coördinatie van het Weuropean netwerk “IN SITU”;
• Ontwikkelt institutionele, professionele en associatieve partnerschappen van de vestiging, op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal;
• Beheert en animeert de vestiging in al zijn onderdelen: menselijk, financieel, communicatie en publieksontwikkeling;
• Met betrekking tot de Cité des arts de la rue: zorgt voor het beheer van ruimtes en de coördinatie van beroepen en ontwikkelt samenwerking met de andere bewoners van de stad, in het bijzonder de FAI-AR.

Competenties

De kandidaat moet kunnen aantonen:

• Aantoonbare ervaring en knowhow in het runnen van een artistieke en/of culturele instelling van vergelijkbare afmetingen, met name in de financiële en bestuurlijke componenten;
• Diepgaande kennis van het veld van creatie in de openbare ruimte in zijn artistieke, professionele en institutioneel;
• Het vermogen om het project te sturen in een nauwe relatie met publieke partners;
• Het vermogen om samenwerkingsprojecten voor te stellen in een multi-partnercontext die moeten worden ontwikkeld en geconsolideerd;
• Een goede praktijk van Engels lezen, spreken en schrijven. Hoge beschikbaarheid is vereist, vanwege de noodzaak om veel reizen te maken.

Wervingskalender en modaliteiten

Fulltime functie gevestigd in Marseille

Kandidaten moeten hun curriculum vitae samen met een begeleidende brief sturen naar:

– Mijnheer de voorzitter van Lieux publics (e-mail naar jean-paul.ciret@wanadoo.fr)
– Dhr. directeur-generaal van artistieke creatie (e-mail naar lara.goussebaile@culture.gouv.fr)
– Mevrouw Regionaal Directeur Culturele Zaken van Provence-Alpes-Côte d’Azur (e-mail naar sylvie.raissiguier@cultuur.gouv.fr)
– De burgemeester van Marseille (e-mail naar cberbon@marseille.fr)
– Mevrouw de voorzitter van de departementsraad van Bouches-du-Rhône (e-mail naar cecile.aubert@departement13.fr)
– Mijnheer de voorzitter van de regionale raad van Provence-Alpes-Côte d’Azur (e-mail naar spontal@maregionsud.fr)

De deadline voor het elektronisch indienen van aanvragen is 26 juni om middernacht. Kandidaten die aan het einde van de voorselectiefase (tweede helft juli) zijn geselecteerd, moeten een oprichtingsproject maken voor Lieux publics en voor de Cité des arts de la Rue op basis van een oriëntatienota die zal worden gecommuniceerd.

De audities zullen eind november 2022 plaatsvinden.
Positie in te vullen op 1 januari 2023

Download hier de vacature