Boekvoorstelling Theater der dingen door Tuur Devens

Artiesten geven objecten meer en meer een dragende rol in hun voorstellingen. Tuur Devens beschrijft in Theater der dingen tendensen in het Vlaamse en nabijgelegen theaterlandschap. Zijn verhaal gaat over de homo ludens, over de artiest die tegen het (ecologische) kwaad van de wereld ageert door een nieuwe esthetica te scheppen. De auteur situeert hoe beeldende kunst en theater een symbiose aangaan. Hij opteert voor de veel omvattende term: ‘theater der dingen’.

Het spel met dingen was een eerste vorm van theater. Nu zien we steeds meer artiesten teruggrijpen naar elementen uit dat oerritueel: ze vertellen verhalen met voorwerpen en beelden. Visuele kunsten gaan een symbiose aan, in installaties, op speelplekken. De wetenschapsfilosoof Bruno Latour focust op de klimaatverandering en merkt metaforisch op dat in deze tijd ‘decors op het toneel zijn geklommen om mee te spelen.’ In het theater der dingen gebeurt dat letterlijk.

Tuur Devens (1951) is een gewaardeerd enthousiast recensent en publicist. Hij kent als geen ander het (objecten)theater in Vlaanderen en omgeving.

Het boek ‘Theater der dingen’ vanaf nu te koop bij Bebuquin.

In nauwe samenwerking met & met speciale dank ook aan: C-TAKT, FroeFroe, CCHA/cultuurcentrum Hasselt, CC Het Gasthuis, BOZE WOLF figurentheaterfestival, Alibicollectief, Ultima Thule, Villanella & DE MAAN.