BERLIN

 

Over BERLIN

Sinds de oprichting van BERLIN in 2003 heeft BERLIN zijn creaties gepositioneerdop de grens van documentaire en theater. Elke creatie begint vanafrealiteit: een stad, een triviale gebeurtenis of getuigenis. Ze springen in het diepe van een situatie en ontwarren de verschillende verhaallijnen, waarbij ze zich in het creatieve proces nooit beperken tot slechts één discipline.

De inhoud bepaalt hoe een verhaal wordt verteld: via beelden, livemuziek,technologie, tekst, als installatie… Vanuit deze filosofieBERLIN benadrukt de menselijkheid van degene die wordt afgebeeld, hoe [micro]gemeenschappen functioneren, de universaliteit van het alledaagse.De afgelopen twintig jaar heeft BERLIN aan twee projecten gewerktserie: Holoceen [het geologische tijdperk], waar het startpunt isaltijd in een stad of dorp ergens ter wereld, en Horror Vacui[de angst voor leegte], waar opmerkelijke, waargebeurde verhalen aan het licht komen.

In 23-24 bestaat BERLIN 20 jaar. Een uitgelezen moment om de rijkgevulde database aan filmopnames dat het doorheen de jaren verzamelde, te herbekijken. Deze “pool” aan materiaal vormt de basis voor het langetermijn project YouTurn. Met YouTurn zal Berlin het artistiek materiaal dat het de afgelopen twee decennia heeft gecreëerd nieuwe bestemmingen geven. We duiken in ons archief en gebruiken het als uitgangspunt om alternatieve manieren van omgaan met repertoire te onderzoeken en nieuwe [soms onverwachte] artistieke samenwerkingen aan te gaan.

YouTurn geeft studenten, kunstenaars, onderzoekers en BERLIN-getrouwen toegang tot een groot deel van het archief en stimuleert hen om op basis van het materiaal dat hen aanspreekt aan nieuwe projecten te werken. YouTurn zal vijf jaar lopen [2023-2027] en wordt een samenwerking met diverse partners wereldwijd. Het project valt uiteen in twee luiken: Ongeveer 100 uur aan beeldmateriaal gaat naar scholen [vnl. studenten film en beeldende kunsten] en daarnaast kunnen ook collega-kunstenaars een deel van de BERLIN-geschiedenis [her]activeren en inzetten voor een eigen project.

In september 2023 starten we het scholenluik, waarbij voornamelijk jongeren [aan het begin van hun carrière binnen de kunsten] met een frisse blik aan de slag gaan. Met elk academiejaar één nieuwe school. We werken samen met vijf kunstinstellingen [in vijf verschillende landen] om dit project te realiseren. De instellingen brengen ons onder andere in contact met lokale scholen/universiteiten/… C-TAKT is de partner voor samenwerking in eigen land.

Niet alleen studenten maar ook collega-kunstenaars en BERLIN-getrouwen krijgen toegang tot het bredere BERLIN-archief [naast het filmmateriaal dat studenten gebruiken, kunnen ook decorobjecten, scripts, muziek, etc. dienen als inspiratiebron voor nieuw artistiek werk].