TAAT

Biografie

TAAT is een Belgisch-Nederlands collectief opgericht in 2012 door architect Breg Horemans (°1985) en theatermaker Gert-Jan Stam (°1972) na een succesvolle samenwerking voor de Do-It-Together (DIT) theaterinstallatie KHOR I op de World Horticulural Expo in Venlo (NL). TAAT opereert op het snijvlak tussen theater, performance en beeldende kunst, waarbij de complexe relatie tussen theater en architectuur als startpunt dient en een proces georiënteerde aanpak wordt nagestreefd. De projecten van TAAT kunnen gezien worden als ‘sociale choreografieën’ in ruimte en worden getoond van theaterfestivals tot design biënnales, in grote steden en in kleine dorpen. Vaak worden samenwerkingen opgestart met internationale experts en studenten uit Europese theater- en architectuuropleidingen. Het lange termijn project HALL33 (HALL01 Maastricht t.e.m. HALL06 Zürich) werd samen met C-TAKT en SoAP Maastricht ontwikkeld. Daarnaast ondersteund C-TAKT de samenwerking tussen TAAT en Third Space (Lotte van den Berg) voor het project Dying Together, wat in oktober in premiere gaat in de Rotterdamse schouwburg.

Meer info

TAAT

Foto: Mirjana Vrbaski

In residentie HALL33

In HALL33 betreed je samen met een onbekende ander een labyrint van verschillende ruimtes. Elke nieuwe ruimte die je tegenkomt, heeft een eigen kwaliteit, een unieke vorm, kleur, textuur en geluid. In elke nieuwe ruimte ben je in meer of mindere mate van de onbekende ander gescheiden. Zo bepaalt elke ruimte op zijn eigen manier jullie onderlinge verhouding en interactie.

In HALL33 valt de ontdekkingstocht naar de onbekende ander samen met de ontdekking van de installatie zelf. Zoek je naar herkenning en houvast of benader je met humor, agressie of vluchtgedrag de zich opvolgende uitdagende situaties? Elke blik, gezichtsuitdrukking, beweging en handeling gaat een rol van betekenis spelen in hoe je omgaat met onbekende en ongemakkelijke situaties. De onbekende ander fungeert daarbij als spiegel, bondgenoot en tegenspeler.

Door te spelen met de verhoudingen van de ruimte en de verhouding tussen de twee deelnemers, wordt je langzaam weggevoerd van je alledaagse beslommeringen en ingevoerd in de regels van een ritueel waarin spontaan gedrag acteren wordt, waarin kijken uitnodigt om bekeken te worden en waar langs elkaar heen lopen kan leiden tot een bijzondere ontmoeting.

project details

In residentie HALL07

Sinds 2013 zijn theatermaker Gert-Jan Stam en architect Breg Horemans als TAAT bezig met de ontwikkeling van het omvangrijke project HALL33, een gebouw dat een theatervoorstelling is en tegelijkertijd een theatervoorstelling dat een gebouw is. Architectuur als theater en theater als architectuur. In de afgelopen jaren bouwde TAAT prototypes HALL01 t.e.m. HALL06 op verschillende festivals in Europa, onder meer in Maastricht, Keulen (Duitsland), Gent (België) en Zürich (Zwitserland).

2019 staat in het teken van HALL07, dat én een installatie én een ‘live archief’ van het project tot nu toe wordt. Met residentieplekken in Aberystwyth (Wales), Riga (Letland) en Londen (UK) wil TAAT onder meer mogelijke partners interesseren zich voor een lange periode te verbinden aan het project, het liefst tot de verwezenlijking van HALL33 in 2033.

project details

In residentie HALL08 – “Ontmoetingsportaal”

Stiltewandeling en Live Archive (expo)

Een project van TAAT

HALL08 is het achtste deel van het lange termijn project HALL33 waarin TAAT het performatieve potentieel van ontmoeting en ruimte onderzoekt. De eerste zes projecten bestonden uit een houten installatie die op verschillende locaties verschillende vormen aannam. Zo reisde het project van Maastricht naar o.a. Berlijn, Kortrijk, Gent en Zürich. Het ‘bouwpakket’ voor deze installatie werd grotendeels voorbereid door het Domein Dommelhof. Met HALL08 brengt TAAT het hout weer terug en plaatst het in het omringende bos.

Voor HALL08 zocht TAAT naar een nieuwe ‘taal’ voor het ontwerp in de directe uitwisseling met de natuurlijke omgeving en elementen. Op die manier krijgt niet alleen de idee van ‘ruimte’ een andere betekenis maar wordt ook de idee van ‘ontmoeten’ uitgebreid. HALL08 plaatst daarmee de ontmoetingen tussen mensen (vreemden) in een ‘holistische’ context en opent de mogelijkheid van ontmoetingen met niet-menselijk entiteiten.

HALL08 is een plek voor onverwachte ontmoetingen.
Ontmoetingen in stilte.

Op zaterdag 10, 17 en 24 april tussen 15.00u en 16.00u wordt het Ontmoetingsportaal geactiveerd. U bent uitgenodigd voor een stiltewandeling en een mogelijke ontmoeting met “de Ander”. Hoe het precies werkt vindt u hier. Reserveren is niet nodig.

Parallel aan de wandeling, kunt U tussen 10 en 27 april in de foyer van Dommelhof aanschuiven aan de werktafel van HALL08. U bent uitgenodigd om te grasduinen in TAAT’s Live Archive. We nemen U mee doorheen het werkproces van HALL08, de relatie tot het langetermijnprojectHALL33, en de verschillende fases van het werk. U wordt uitgenodigd om in gesprek te gaan met andere bezoekers op verschillende werkplekken aan de tafel. De hele TAAT-praktijk is op te vatten als een zoektocht naar verhoudingen en condities van hoe ‘het werk’ – in dit geval HALL08 in Pelt- wordt gemaakt en beleefd.

HALL08 Live Archive (Expo): 10 – 27 april 2021

weekdagen: 9.00 u. – 12.00 u. en van 13.30 u. – 17.00 u
zaterdag 10, 17 en 24 april tussen 15 en 17u
(op zon- en feestdagen gesloten)

HALL08 Stiltewandeling: 10, 17 en 24 april 2021 tussen 15:00 en 16:00 uur.

Voor beiden is de toegang gratis en een reservering niet noodzakelijk.

project details