Ruud Horrichs

Biografie

Ruud Horrichs studeerde in 2010 aan de Academie voor Theater Tilburg af met een locatievoorstelling in de Scheld’Apen Antwerpen, De kale zangeres. Hij richtte hiervoor het gezelschap De Eenzamen op. Sedert die tijd is hij actief als theatermaker en docent, onder andere op de Kunsthumaniora Hasselt en bij het theatercollectief De Eenzamen.

In 2013 schreef Horrichs een dossier voor een stroom ontwikkelingsbeurs voor een theatraal onderzoek naar het universum van de psychopaat in de samenleving. Dit project werd ondersteund door Theatermakershuis De Queeste en C-Mine Cultuurcentrum Genk. Hieruit volgde in 2015 Horrible Homeless Man, een voorstelling over een steeds terugkerende droom van Horrichs waarin een man op zoek gaat naar zijn juiste deur in een groot huis.

Vanaf de zomer van 2016 werkte Horrichs samen met industrieel ontwerper Jan Leyssens, aan een lecture performance over de maakbaarheid van de toekomst, The end of the world as we know it. Deze tourde langs de festivals en podia in Vlaanderen en Nederland in 2017 en 2018.

Vanaf eind 2017 is Horrichs bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe voorstelling, Gebreit brein, geïnspireerd op hersenziekten. Medio september 2019 zal deze voorstelling in première gaan. In 2018/19 integreert hij zijn artistieke onderzoeksfase voor deze voorstelling in de master Scenographer and Director aan de Toneelacademie Maastricht, waar hij in september 2018 mee start.

Ruud Horrichs wordt ondersteund door C-Mine Cultuurcentrum Genk en Via Zuid, platform voor talentontwikkeling.

Meer info

De Eenzamen

Foto: Roger Dohmen

In residentie The end of the world (as we know it)

Designer Jan Leyssens maakt zijn verlangen waar om op een podium te staan en de wereld te vertellen hoe technologie en duurzaamheid perfect hand in hand kunnen gaan. Onder het motto “er is niet één grote oplossing maar vele kleine oplossingen” gaat hij samen met regisseur Ruud Horrichs in gesprek over bijzondere projecten en reikt hij zijn boodschap aan. THE END OF THE WORLD AS WE KNOW IT is een energieke lecture-performance over activisme, ondernemerschap en de maakbaarheid van de toekomst. In een co-productie met C-mine cultuurcentrum Genk en Via Zuid creëren Leyssens en Horrichs een open werkplaats op de theatervloer die de kijker wegwijs maakt in de magie van het maken. 

project details