Lieke Benders

Biografie

Lieke Benders groeide op naast de kerk in Sittard. In 2003 studeerde zij af als regisseur aan Toneelacademie Maastricht. Sinds 2010 is ze algemeen directeur van de stichting Hoge Fronten. Binnen de organisatie is ze de spil in het ontwikkelingsproces van nieuwe producties én in de uitvoering ervan. Haar werk bevindt zich op de grens tussen beeldende kunst en theater, tussen theater en het dagelijks leven, tussen traditionele en nieuwe theatrale vormen. Met het ontstaan van het verhaal ontstaat pas de passende vorm.

Meer info

Hoge Fronten

Foto: Saris & den Engelsman

In residentie STIL.de natuur

In de zoektocht naar stilte zijn de keuzemogelijkheden oneindig. Een retraite in een hutje op de hei, een reis naar een ashram in India. Of je wandelschoenen aantrekken en lopen. Naast een kabbelend beekje, tussen fluitende vogels, omringd door wilde bloemen en groene bladeren.

Lieke Benders opende in januari 2017 STIL.het lab in Klooster Wittem. Van hieruit creëert ze vier jaar lang samen met anderen theatrale uitingen die de stilte belichten in al haar verschijnings- en verdwijningsvormen. In 2017 staat de relatie tussen natuur en stilte centraal.

Een selectie uit de groeiende reeks performances, installaties, beelden en teksten wordt tentoongesteld tijdens STIL.de expositie, een theatrale museumzaal die voor het eerst te zien was tijdens Cultura Nova in Heerlen (18 t/m 27 augustus 2017).

Tot en met 2020 werkt Lieke Benders rond verschillende deelthema’s. Elk jaar ontstaat er een museumzaal. Samen vormen zij uiteindelijk de reizende tentoonstelling STIL.het museum, die in 2020 te zien zal zijn in Nederland en Vlaanderen.

STIL.het paviljoen

Twee levensgrote stolpen trekken jouw aandacht. Ze doen je midden op de dag plots even stilstaan. Midden in de stad of verscholen in een tuin.

Onder de ene stolp een natuurstilleven waarin een winters tafereel voor altijd is stilgezet. Onder de ander mag je zelf plaatsnemen. Zet een koptelefoon op en ga op reis terwijl je stilstaat.

STIL.de tour

Op het stadsplein staat een bijzondere bushalte. Je kan hier opstappen zonder te weten waar de reis naar toe gaat. Het gaat hier niet om het aankomen, maar om de reis zelf. We reizen met een echte touringcar door het smalste stukje van Limburg. Langs grenzeloze verhalen uit Duitsland, Nederland en België. STIL.de tour toont je dat de meest onspectaculaire plekken vaak heel bijzonder zijn.

STIL.de expositie

STIL.de expositie is een theatrale museumzaal waarin de natuur tentoongesteld wordt en de stilte te beleven is. Over de romantisering van rust en de ontroerende poging van de mens om de stilte te vangen. Laat je in STIL.de expositie onderdompelen in de romantiek van de natuur en haar ogenschijnlijke stilte. Ontdek dat pas in stilte verschijnt wat anders onopgemerkt blijft.

STIL.de suite

In Klooster Wittem staat je een bijzondere beleving te wachten. Wie er overnacht in STIL.de suite wordt gewekt door fluitende vogels en slaapt onder een heerlijk geurend bladerdak.

STIL.de wandeling

STIL.de wandeling leidt je door het Limburgse heuvelland. Je loopt de route in stilte óf niet. De wandeling zal je in elk geval stil laten staan bij zaken die je eerder niet op waren gevallen.

STIL.de ontmoeting

Tijdens haar onderzoek leert Lieke Benders mensen kennen met bijzondere beroepen en verrassende verhalen. Ze nodigt je uit op geheime plekken om deze kennismakingen te delen.

project details

In residentie STIL.zwijgen

Na het themajaar STIL.de natuur volgt in 2018 het jaar van STIL.zwijgen. Verschillende installaties en performances vertellen een woordeloos verhaal. Over de ethiek van het zwijgen. Over zijn helende gave. Over zijn vernietigende kracht. Één van de installaties in 2018 wordt STIL.de beeldentuin, een woordeloze dwaaltocht door de nacht op een bijzondere locatie.

Lieke Benders opende in januari 2017 STIL.het lab in Klooster Wittem. Van hieruit creëert ze vier jaar lang samen met anderen theatrale uitingen die de stilte belichten in al haar verschijnings- en verdwijningsvormen. Een selectie uit de groeiende reeks performances, installaties, beelden en teksten wordt tentoongesteld tijdens STIL.de expositie, een theatrale museumzaal die voor het eerst te zien was tijdens Cultura Nova in Heerlen (18 t/m 27 augustus 2017).

Tot en met 2020 werkt Lieke Benders rond verschillende deelthema’s. Elk jaar ontstaat er een museumzaal. Samen vormen zij uiteindelijk de reizende tentoonstelling STIL.het museum, die in 2020 te zien zal zijn in Nederland en België.

STIL.de wake

Wittem waakt voor de wereld

In de nacht van 31 maart op 1 april vindt er een nachtelijke paaswake plaats, georganiseerd door STIL.het lab en klooster Wittem. Vanaf 12 uur ‘s nachts tot 7 uur ’s ochtends waakt er ieder kwartier een andere inwoner uit de omgeving van Wittem. Zoveel mogelijk mensen waken om verschillende redenen voor de wereld. U maakt kennis met deze inwoners en hun verhalen gedurende deze bijzondere nacht. U bent van harte welkom op ieder moment, om te komen kijken of zelfs even met hen mee te waken.

STIL.de rondleiding

Een theatrale rondleiding voor kinderen en familie 8+

Met een koptelefoon op het hoofd kijken en luisteren jong en oud eens vanuit een ander perspectief naar de kerk en de kapellen van klooster Wittem. We zien de mensen die achter de schermen voor deze bijzondere plek zorgen. We horen hun verhaal. In deze theatrale ervaringsrondleiding waarin alle zintuigen geprikkeld worden staan we stil bij de gewone dingen en wordt getoond hoe bijzonder gewoon eigenlijk is.

STIL.de beeldentuin

Een woordeloze dwaaltocht door de nacht op een bijzondere locatie.

Treed binnen in STIL.de beeldentuin. Maak samen met anderen een zwijgzame wandeling door het duister. Beleef een visuele performance in modernistische stijl, geïnspireerd op het gedachtegoed van filosoof Ludwig Wittgenstein. Met videowerk van Arjen Klerkx.

STIL.de beeldentuin gaat over de kracht van het onuitgesproken woord. Over de ethiek van het zwijgen. Over zijn helende gave en zijn vernietigende kracht. Waarin het zwijgen wordt opgelegd en gevraagd wordt om letterlijk woorden te wegen.

project details

In residentie STIL.leven

Na de themajaren STIL.de natuur (2017) en STIL.zwijgen (2018) staat 2019 in het teken van STIL.leven. Diverse voorstellingen en installaties tonen ons de ruimte tussen mensen en tussen de dingen over de stilte tussen twee muzieknoten of twee woorden. Tot en met 2020 werkt Lieke Benders rond verschillende STIL.deelthema’s. Elk jaar ontstaat er een museumzaal. Samen vormen zij uiteindelijk de reizende tentoonstelling STIL.de finale, die in 2020 te zien zal zijn in Nederland en België.

Centriphery

Bijzonder in 2019 is de internationale samenwerking ‘Centriphery’ waarin de derde museumzaal het ‘Museum of Stillness’ tot stand komt. Dit jaar is Centriphery is een samenwerkingsproject van negen festivals uit Europa die zich in het ‘Randland’ van hun land manifesteren. Samen met acteur Bart Bijnens van Toneelgroep Maastricht, de Franse choreograaf Eric Minh Cuong Castaing en illustrator Livia Coloji uit Roemenië vormt Lieke Benders het artistieke kernteam van Centriphery tijdens Cultura Nova (Heerlen, NL) 2019.

STIL.centriphery – Museum of Stillness

Dagelijks tijdens Cultura Nova opent in SCHUNCK Museum gedurende één uur het ’Museum of Stillness’. Deze museale ruimte is een onderdeel van het samenwerkingsproject Centriphery. In het ’Museum of Stillness’ word je uitgedaagd je waarneming te verscherpen. In een wereld waarin we overspoeld worden door zintuigelijke prikkels, is stilte een essentieel werktuig om ingesleten gewoontes te ontdekken en halsstarrige denkbeelden te veranderen. Om haarscherp te kunnen observeren en écht te luisteren, te voelen en te zien.

Bekijk hier de trailer.

STIL.het auditorium

STIL.het auditorium is een pop-uppodium waar verdiepende gesprekken met stiltekenners plaatsvinden. Gedurende een half uur, onder het genot van een kopje koffie, wordt er per gesprek een ander licht op stilte geworpen. Wetenschappers, maar ook filosofen, architecten en muzikanten doen hun verhaal.

STIL.het auditorium vindt telkens op een andere plek in de publieke ruimte plaats. De verdiepende gesprekken worden ook opgenomen. Mensen die er niet live bij waren, krijgen nadien de mogelijkheid het gesprek te beluisteren via STIL.de podcast.

STIL.de podcast

Podcasts over het belang van de tijd nemen, beter kijken, beter luisteren en over hoe ogenschijnlijke momenten van niets, niet leeg zijn.

De verschillende podcasts kan je hier herbeluisteren.

STIL.de mini-expo

Ontdek het STIL.project van Hoge Fronten/Lieke Benders. Vier jaar lang onderzoekt theatermaker Lieke Benders de stilte in al haar verschijningsvormen. Vanuit STIL.het lab in Klooster Wittem onderzoekt zij sinds 2017 samen met haar team het belang van stilte en stilstaan in een steeds roerigere maatschappij. Deze bevindingen ontwikkelen zich in performances en installaties die te zien zijn op diverse podia en festivals in Nederland en België. Het STIL.project groeit uit tot één groot finale museum in 2020.

STIL.de mini-expo biedt een overzicht van het STIL.project tot nu toe. Zo is er bijvoorbeeld een levensgrote stolp waarin je een wandeling maakt door de natuur, terwijl je zit, en kun je luisteren naar de bijzondere verzameling stiltes van de stiltecomponist.

project details

In residentie STIL.finale

Sinds 2017 doet Hoge Fronten, onder leiding van theatermaker Lieke Benders, onderzoek naar stilte en stilstand. De bevindingen van het STIL.project, een groeiende reeks voorstellingen, performances en installaties wordt getoond in Nederland, België en daarbuiten.

Na de themajaren STIL.de natuur (2017), STIL.zwijgen (2018) en STIL.leven (2019) hebben de producties in 2020 het thema STIL.finale. Niemand had kunnen bedenken dat tijdens dit STIL.finale jaar de wereld zelf een beetje tot stilstand zou komen. Maar het STIL.project gaat door, juist in deze tijd.

STIL.Mrkopalj

een internationale virtuele live performance

Het kleine dorpje Mrkopalj ligt in een dal in de bergen van Kroatië en bestaat uit maar een paar straten. Het dorpje leeft van het wintersporttoerisme, maar de sneeuw blijft weg en daarmee de toeristen ook. Wij nemen je mee. Als toerist. En bieden jou een andere blik op Mrkopalj, weg van de piste. Kijk rond, loop mee en luister naar de geluiden en verhalen die we hebben verzameld. Ontdek waarom Mrkopalj ‘the best place ever’ is.

STIL.Mrkopalj komt tot stand in samenwerking met de internationale coproducenten Cultura Nova en Rijeka 2020 en maakt deel uit van het internationale samenwerkingsproject Centriphery.

Bekijk hier de trailer

Bekijk hier de 360-graden video

STIL.de stad

een theatrale tour rond het Orleansplein

Op het Orleansplein staat plots een zuil met bovenin de letters STIL. Dit is de verzamelplek en het begin van een theatrale route. Vanuit hier maak je een korte wandeling rond het Orleansplein. Je bekijkt de buurt met andere ogen. En wat maakt een buurt? Je ontdekt de verhalen achter de gevels. Over kleine en grote ergernissen zoals vuilnis, lawaai en fietsen. Over hulpvaardigheid, saamhorigheid en tevredenheid. Over er altijd willen blijven wonen.

STIL.de stad is onderdeel van de proeftuin Ruimte voor Makers, waarmee de Stedelijke cultuurregio Zuid nieuwe makers in staat wil stellen nieuw publiek te bereiken op ongebruikelijke plekken. De proeftuin wordt gefinancierd door de deelnemende gemeenten Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen en door de Provincie Limburg.

Bekijk hier de trailer

STIL.het strand

Op het Almeerderstrand staat een zuil met bovenin de letters STIL. Vanuit hier word je meegenomen naar een verborgen strandtent met een bijzonder verhaal, naar bedjes op het strand waar DUINers via de koptelefoon vertellen over de beruchte buurtapp, het wonen in de duinen en het nieuwe begin dat ze allemaal hebben gemaakt. De route eindigt op een heus buurtfeest dat elke avond in het teken staat van een andere bewoner. Sinds maart 2020 is Lieke Benders als artist in residence actief bij StrandLAB Almere om haar STIL.project te verdiepen en een dialoog aan te gaan met de plek en haar bewoners.

STIL.de rondleiding

een theatraal audioverhaal in de Kloosterkerk van Klooster Wittem

STIL.de rondleiding is een audioreis met het verhaal over het hier en nu van de Kloosterkerk. Het gaat over de bezieling van deze kerk. Niet over de eeuwenoude fresco’s, de reusachtige zuilen en de met bladgoud belegde beelden, maar over een aantal medewerkers en vrijwilligers van dit bedevaartsoord. Treed binnen en luister.

Het audioverhaal is te beluisteren via het scannen van een QR-code bij binnenkomst in de kerk. Daarnaast is het verhaal vanaf elke andere locatie te beluisteren via de reguliere podcast kanalen of podcast.hogefronten.nl

Luister STIL.de rondleiding hier via Soundcloud

project details