STIL.zwijgen

Lieke Benders

Omschrijving

Na het themajaar STIL.de natuur volgt in 2018 het jaar van STIL.zwijgen. Verschillende installaties en performances vertellen een woordeloos verhaal. Over de ethiek van het zwijgen. Over zijn helende gave. Over zijn vernietigende kracht. Één van de installaties in 2018 wordt STIL.de beeldentuin, een woordeloze dwaaltocht door de nacht op een bijzondere locatie.

Lieke Benders opende in januari 2017 STIL.het lab in Klooster Wittem. Van hieruit creëert ze vier jaar lang samen met anderen theatrale uitingen die de stilte belichten in al haar verschijnings- en verdwijningsvormen. Een selectie uit de groeiende reeks performances, installaties, beelden en teksten wordt tentoongesteld tijdens STIL.de expositie, een theatrale museumzaal die voor het eerst te zien was tijdens Cultura Nova in Heerlen (18 t/m 27 augustus 2017).

Tot en met 2020 werkt Lieke Benders rond verschillende deelthema’s. Elk jaar ontstaat er een museumzaal. Samen vormen zij uiteindelijk de reizende tentoonstelling STIL.het museum, die in 2020 te zien zal zijn in Nederland en België.

STIL.de wake

Wittem waakt voor de wereld

In de nacht van 31 maart op 1 april vindt er een nachtelijke paaswake plaats, georganiseerd door STIL.het lab en klooster Wittem. Vanaf 12 uur ‘s nachts tot 7 uur ’s ochtends waakt er ieder kwartier een andere inwoner uit de omgeving van Wittem. Zoveel mogelijk mensen waken om verschillende redenen voor de wereld. U maakt kennis met deze inwoners en hun verhalen gedurende deze bijzondere nacht. U bent van harte welkom op ieder moment, om te komen kijken of zelfs even met hen mee te waken.

STIL.de rondleiding

Een theatrale rondleiding voor kinderen en familie 8+

Met een koptelefoon op het hoofd kijken en luisteren jong en oud eens vanuit een ander perspectief naar de kerk en de kapellen van klooster Wittem. We zien de mensen die achter de schermen voor deze bijzondere plek zorgen. We horen hun verhaal. In deze theatrale ervaringsrondleiding waarin alle zintuigen geprikkeld worden staan we stil bij de gewone dingen en wordt getoond hoe bijzonder gewoon eigenlijk is.

STIL.de beeldentuin

Een woordeloze dwaaltocht door de nacht op een bijzondere locatie.

Treed binnen in STIL.de beeldentuin. Maak samen met anderen een zwijgzame wandeling door het duister. Beleef een visuele performance in modernistische stijl, geïnspireerd op het gedachtegoed van filosoof Ludwig Wittgenstein. Met videowerk van Arjen Klerkx.

STIL.de beeldentuin gaat over de kracht van het onuitgesproken woord. Over de ethiek van het zwijgen. Over zijn helende gave en zijn vernietigende kracht. Waarin het zwijgen wordt opgelegd en gevraagd wordt om letterlijk woorden te wegen.