STIL.leven

Lieke Benders

Omschrijving

Na de themajaren STIL.de natuur (2017) en STIL.zwijgen (2018) staat 2019 in het teken van STIL.leven. Diverse voorstellingen en installaties tonen ons de ruimte tussen mensen en tussen de dingen over de stilte tussen twee muzieknoten of twee woorden. Tot en met 2020 werkt Lieke Benders rond verschillende STIL.deelthema’s. Elk jaar ontstaat er een museumzaal. Samen vormen zij uiteindelijk de reizende tentoonstelling STIL.de finale, die in 2020 te zien zal zijn in Nederland en België.

Centriphery

Bijzonder in 2019 is de internationale samenwerking ‘Centriphery’ waarin de derde museumzaal het ‘Museum of Stillness’ tot stand komt. Dit jaar is Centriphery is een samenwerkingsproject van negen festivals uit Europa die zich in het ‘Randland’ van hun land manifesteren. Samen met acteur Bart Bijnens van Toneelgroep Maastricht, de Franse choreograaf Eric Minh Cuong Castaing en illustrator Livia Coloji uit Roemenië vormt Lieke Benders het artistieke kernteam van Centriphery tijdens Cultura Nova (Heerlen, NL) 2019.

STIL.centriphery – Museum of Stillness

Dagelijks tijdens Cultura Nova opent in SCHUNCK Museum gedurende één uur het ’Museum of Stillness’. Deze museale ruimte is een onderdeel van het samenwerkingsproject Centriphery. In het ’Museum of Stillness’ word je uitgedaagd je waarneming te verscherpen. In een wereld waarin we overspoeld worden door zintuigelijke prikkels, is stilte een essentieel werktuig om ingesleten gewoontes te ontdekken en halsstarrige denkbeelden te veranderen. Om haarscherp te kunnen observeren en écht te luisteren, te voelen en te zien.

Bekijk hier de trailer.

STIL.het auditorium

STIL.het auditorium is een pop-uppodium waar verdiepende gesprekken met stiltekenners plaatsvinden. Gedurende een half uur, onder het genot van een kopje koffie, wordt er per gesprek een ander licht op stilte geworpen. Wetenschappers, maar ook filosofen, architecten en muzikanten doen hun verhaal.

STIL.het auditorium vindt telkens op een andere plek in de publieke ruimte plaats. De verdiepende gesprekken worden ook opgenomen. Mensen die er niet live bij waren, krijgen nadien de mogelijkheid het gesprek te beluisteren via STIL.de podcast.

STIL.de podcast

Podcasts over het belang van de tijd nemen, beter kijken, beter luisteren en over hoe ogenschijnlijke momenten van niets, niet leeg zijn.

De verschillende podcasts kan je hier herbeluisteren.

STIL.de mini-expo

Ontdek het STIL.project van Hoge Fronten/Lieke Benders. Vier jaar lang onderzoekt theatermaker Lieke Benders de stilte in al haar verschijningsvormen. Vanuit STIL.het lab in Klooster Wittem onderzoekt zij sinds 2017 samen met haar team het belang van stilte en stilstaan in een steeds roerigere maatschappij. Deze bevindingen ontwikkelen zich in performances en installaties die te zien zijn op diverse podia en festivals in Nederland en België. Het STIL.project groeit uit tot één groot finale museum in 2020.

STIL.de mini-expo biedt een overzicht van het STIL.project tot nu toe. Zo is er bijvoorbeeld een levensgrote stolp waarin je een wandeling maakt door de natuur, terwijl je zit, en kun je luisteren naar de bijzondere verzameling stiltes van de stiltecomponist.