Karen Hendrickx

Biografie

Karen Hendrickx is een beeldend kunstenaar die woont en werkt in Antwerpen. Naast haar beeldend werk houd zij ervan om interdisciplinair samen te werken met andere kunstenaars. Zo heeft zij samen met het Belgisch/Luikse dansgezelschap JCChoreography de performance Sketches of Emotion gecreëerd. Deze performance beoogt een mix te zijn tussen dans en beeldende kunst, waarbij het publiek wordt uitgenodigd om te komen kijken hoe een hedendaagse dansvoorstelling wordt omgezet in een tijdloos kunstwerk.

Karen is iemand die steeds op zoek is naar nieuwe invalshoeken, heel creatief is en vol energie zit. Zij houd ervan om haar werk te presenteren in de openbare ruimte, om het zo toegankelijker te maken voor het publiek.

In september 2017 is zij gestart met een reeks rond dans en beweging waarvoor zij voor meerdere seizoenen is gaan tekenen en schilderen in Kunstcampus de Singel in Antwerpen. Daar kreeg zij de mogelijkheid om te werken tijdens verschillende generale repetities van grote dansgezelschappen, zoals Anna Theresa de Keersmaeker en Rosas, Sidi Larbi Cherkaoui en Eastman, Wim Vandekeybus, …

Meer info

Karen Hendrickx

In residentie Het landschap opgevat als een dansbeweging

Met dit project wil ik op zoek gaan naar de dans in het landschap. De bedoeling is om het landschap op te vatten vanuit de beweging, vertrekkende vanuit kleur, licht en schaduw. Door sommige werken naast elkaar te hangen, wil ik tot een grote dans beweging komen. Net zoals in mijn andere werken wil ik hierbij de grens op zoeken tussen het abstracte en het figuratieve, waarbij de expressie vooropstaat. De werken zullen zowel binnen als buiten worden opgesteld. Tijdens de opening zal ik ook mijn performance Sketches of Emotion presenteren, in combinatie met mijn werk.

Voor deze performance werk ik samen met Justine Copette van het Luiksedansgezelschap JC Choreography. Het doel van de performance is het punt aan te tonen waar dans en beeldende kunst samen komen, wat voor ons de emotie is. In een eerste face ben ik het als beeldend kunstenaar die voor mijn tekeningen geïnspireerd wordt door de kracht en de emotie die van de dansbeweging uitgaat, in een tweede face is het de danser die mij volgt bij het tekenen en schilderen en geïnspireerd wordt door mijn bewegingen en werk. In een derde face is er geen leidende rol meer en werken we puur vanuit de emotie, in interactie met elkaar.

Het idee voor dit project is geleidelijk aan ontstaan en kreeg meer vorm toen ik de werken zag van Claude Monet in Musée de l’Orangerie in Parijs. Nadien ontdekte ik ook het werk van Joan Mitchell, welke mij nog meer inspireerde voor dit project.

project details

In residentie Winternights 2023

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 december 2023 streek de achtste editie van Winternights neer in en rond de Lutherse Kerk in Maastricht. Tijdens het gratis toegankelijke performing arts festival kan je ‘onaf’ werk, oftewel work-in-progress, zien van verschillende theatermakers, performers, choreografen, componisten en beeldend kunstenaars, op verrassende locaties.

Deze achtste editie van Winternights bestaat het programma uit een breed scala aan makers die hun artistieke onderzoek zichtbaar maken. De makers zijn allen verbonden aan en uitgenodigd door de organisatoren C-TAKT, SoAP Maastricht en VIA ZUID. Dit jaar zijn het Barabara Tjonck, Esra Çopur & Philipp Cahrpit, Evelien Cammaert, Gerben Vaillant, Jelle Huizinga, Johannes Bellinkx & Daan Brinkmann, Karen Hendrickx, KIN Collective, MOHA, Moni Wespi en Naomi Steijger & Lieselot Mariën die hun werk toetsen en testen met het Winternights publiek. De on-afheid van het werk geeft de gelegenheid aan de aanwezige toeschouwer om na afloop van alle presentaties in gesprek te gaan met de makers.

De Lutherse Kerk vormde ook dit jaar de uitvalsbasis van Winternights. Verschillende ruimtes in en rond de Lutherse Kerk, het Statenkwartier en het Sphinxkwartier werden ingericht als presentatieplekken, ateliers, labo, theater en dansvloer.

project details