Het landschap opgevat als een dansbeweging

Karen Hendrickx

Omschrijving

Met dit project wil ik op zoek gaan naar de dans in het landschap. De bedoeling is om het landschap op te vatten vanuit de beweging, vertrekkende vanuit kleur, licht en schaduw. Door sommige werken naast elkaar te hangen, wil ik tot een grote dans beweging komen. Net zoals in mijn andere werken wil ik hierbij de grens op zoeken tussen het abstracte en het figuratieve, waarbij de expressie vooropstaat. De werken zullen zowel binnen als buiten worden opgesteld. Tijdens de opening zal ik ook mijn performance Sketches of Emotion presenteren, in combinatie met mijn werk.

Voor deze performance werk ik samen met Justine Copette van het Luiksedansgezelschap JC Choreography. Het doel van de performance is het punt aan te tonen waar dans en beeldende kunst samen komen, wat voor ons de emotie is. In een eerste face ben ik het als beeldend kunstenaar die voor mijn tekeningen geïnspireerd wordt door de kracht en de emotie die van de dansbeweging uitgaat, in een tweede face is het de danser die mij volgt bij het tekenen en schilderen en geïnspireerd wordt door mijn bewegingen en werk. In een derde face is er geen leidende rol meer en werken we puur vanuit de emotie, in interactie met elkaar.

Het idee voor dit project is geleidelijk aan ontstaan en kreeg meer vorm toen ik de werken zag van Claude Monet in Musée de l’Orangerie in Parijs. Nadien ontdekte ik ook het werk van Joan Mitchell, welke mij nog meer inspireerde voor dit project.